Presunúť na hlavný obsah

Udržať si váhu po schudnutí? Jedzte veľa mäsa a málo príloh

Zdravie a relax

Na udržanie váhy je najlepší jedálniček obsahujúci veľa mäsa, málo cukrov a dostatok strukovín.

V rozsiahlej štúdii publikovanej v americkom odbornom časopise New England Journal of Medicine to tvrdia dánski vedci. Sledovali niekoľko stoviek európskych rodín z ôsmich európskych krajín.

Na výskume univerzity v Kodani sa zúčastnilo až do konca 773 dospelých s nadváhou a 827 detí vo veku od päť do sedemnásť rokov. Dospelí boli vo veku od 18 do 62 rokov. Dva mesiace boli vystavení pomerne drastickej diéte zostávajúcej z 800 kalórií denne. V priemere pri tom schudli okolo jedenásť kilogramov.

Potom boli všetci účastníci rozdelení náhodne do piatich skupín podľa odlišných jedálničkov, pričom všetky mali nízky obsah živočíšnych tukov. Museli ich dodržiavať polroka a mohli jesť kedykoľvek a akékoľvek množstvo z odporúčaných potravín. ČO jedli, si zapisovali a pravidelne podstupovali testy krvi a moču.

Ukázalo sa, že opätovnému nabratiu rýchlo stratených kilogramov najúčinnejšie zabránila strava zložená najmä z proteínov a chudobná na uhľohydráty. Protíny boli zastúpené predovšetkým vo forme bieleho mäsa a mliečnych nízkotučných výrobkov. Vláknina bola konzumovaná predovšetkým vo forme strukovín. Chlieb a ryža sa jedli minimálne.

Potvrdilo sa, že pri takejto strave potom nie je nutné rátať kalórie a dotyční sa môžu najesť do sýtosti bez toho, aby pribrali.

Najviac za polroka pribrali jednotlivci v skupine, ktorej strava bola zložená najmä z uhľohydrátov a obsahovala malé množstvo proteínov.

Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK