Presunúť na hlavný obsah

Recept: Krémové rezy

Recepty

Nečakajte so sladkosťami na Vianoce. Vypekať môžete už teraz.

Príprava: 45 minút

Pečenie: 20 minút
Náročnosť: stredná

Na cesto potrebujeme:
5 bielkov
190 g práškového cukru
190 g mletých orechov
2 vrchovaté PL hladkej múky

Na náplň:
60 ml mlieka
5 žĺtkov
50 g práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru
200 g zmäknutého masla

Na polevu:
1 balíček citrónovej polevy v prášku
3 PL vody

Postup:
Na prípravu cesta ušľaháme bielky elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni, postupne za stáleho šľahania pridávame cukor a ušľaháme do tuha. Orechy s múkou dobre premiešame a ručne opatrne a zľahka vmiešame do ušľahaných bielkov. Cesto rozotrieme na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie a vložíme do predhriatej rúry piecť (v elektrickej rúre na 180°C, v teplovzdušnej na 160°C a v plynovej na stupni 3). Po upečení cesto ihneď po dĺžke plechu rozkrojíme na štyri rovnaké pruhy a necháme vychladnúť. Na prípravu náplne zmiešame mlieko, žĺtky, cukor a vanilkový cukor a za stáleho miešania privedieme k varu. Odložíme zo sporáka a za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Postupne pridávame vychladnutý krém a všetko elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni vyšľaháme do krémovej konzistencie. Vychladnuté upečené prúžky oddelíme od papiera, potrieme krémom a spojíme k sebe do rezov. Dáme na 2 hodiny do chladničky vychladiť. Citrónovú polevu pripravíme s vodou podľa návodu na obale a rezy ňou potrieme. Len čo poleva stuhne, rezy nakrájame.

Náš tip:
Pri nákupe orechov dávame pozor na praskliny, ktoré môžu byť vstupnou bránou plesní. Orechy uchovávame na suchom a chladnom mieste. Po vylúpaní by mala nasledovať čo najrýchlejšia konzumácia.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: DR.OETKER