Na udržanie váhy je vhodné mäso a málo príloh
Na udržanie váhy je najlepší jedálniček obsahujúci veľa mäsa, málo uhľohydrátov a dostatok strukovín.
V rozsiahlej štúdii to tvrdia dánski vedci, ktorí skúmali optimálne zloženie potravy na prevenciu a liečbu obezity. Sledovali niekoľko stoviek rodín v ôsmich európskych krajinách.
Na výskume univerzity v Kodani sa zúčastnilo 773 dospelých s nadváhou a 827 detí vo veku od päť do 17 rokov. Dospelí boli dva mesiace vystavení pomerne drastickej diéte pozostávajúcej z 800 kalórií denne. V priemere pritom schudli o 11 kilogramov. Potom boli všetci účastníci rozdelení náhodne do piatich skupín podľa odlišných jedálničkov vzhľadom na nízky či vyšší obsah proteínov a vysoký či nízky glykemický index. Všetky mali nízky obsah živočíšnych tukov. Kontrolná skupina dodržiavala bežne odporúčanú diétu bez špeciálneho návodu z hľadiska glykemického indexu (GI).
GI je číselný údaj, ktorý vyjadruje vplyv potraviny na zvýšenie hladiny cukru v krvi: čím vyšší GI, tým rýchlejšie stúpa hladina cukru v krvi a naopak. Potraviny s nízkym GI telo dlhšie trávi, pričom zasýtia nadlho a udržiavajú vyrovnanú hladinu cukru v krvi.
Účastníci štúdie museli dodržiavať stanovenú diétu pol roka a mohli jesť kedykoľvek a akékoľvek množstvo z odporúčaných potravín. Ukázalo sa, že opätovnému nabratiu rýchlo stratených kilogramov najúčinnejšie zabránila strava s vysokým obsahom bielkovín, chudobná na sacharidy a s nízkym GI. Proteíny boli zastúpené predovšetkým vo forme bieleho mäsa a mliečnych nízkotučných výrobkov. Vláknina bola konzumovaná najmä vo forme strukovín. Chlieb a ryža sa jedli len minimálne. Potvrdilo sa, že pri takejto strave nie je potrebné počítať kalórie a dotyční sa môžu najesť dosýta bez toho, aby pribrali.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK