Recept: Husací pekáč s lokšami a červenou kapustou
Svoj najlepší recept pripravil Tomáš Zapletal, šéfkuchár reštaurácie Leberfinger v Bratislave.
Odborné skúsenosti získaval na praxi v hoteli Bratislava, chcel však vyskúšať aj niečo lepšie, tak prešiel do vtedajšieho hotela Forum. Vtedy tam šéfoval Jožko Klubnik a zástupca bol Juraj Bajak. Po skončení školy zostal pracovať vo Forume. Ďalšie kroky smerovali do Starého Mesta, kde otvárali reštaurácie Flowers a Camouflage. Tam sa vypracoval na zástupcu šéfkuchára Jaroslava Žídeka. Neuspokojil sa však s miestom, aké mal, a úspech nedal na seba dlho čakať. Prišla ponuka z reštaurácie Parcafe, v ktorej mal doteraz najväčšie úspechy. Už druhý rok po otvorení získala reštaurácia prvé miesto v oceňovaní Gurman Tematická reštaurácia roka. Neskôr prevzal aj reštauráciu Leberfinger, čo je ďalšia výzva v jeho profesionálnom živote.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 4 hodiny
Na 4 porcie potrebujeme:
1 hus
soľ, mleté čierne korenie
červená kapusta 800 g
16 lokší
cibuľa
cukor
bobkový list
ocot na dochutenie
Postup:
Hus umyjeme a opláchneme pod studenou vodou, potom poriadne nasolíme a vložíme do pekáča, v ktorom ju budeme piecť. Pečieme 3,5 až 4 hodiny na 145 stupňoch do mäkka. Popri pečení osmažíme nakrájanú kapustu s cibuľou na masti, podlejeme vývarom a udusíme do mäkka. Pred koncom dochutíme, korením, soľou, cukrom a octom.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu