Presunúť na hlavný obsah

Figy posilnia kosti a ochránia srdce

Zdravie a relax

Žiaden druh ovocia nemá taký vysoký obsah minerálnych látok, ako figy.

Vďaka vápniku, železu, horčíku, mangánu a draslíku, ktoré obsahujú, nám posilnia kosti a ochránia srdce.

Tiež si ich kupujete v období Vianoc akoby z povinnosti, pretože spolu s ďatlami, ananásom a jabĺčkami krásne dozdobia ovocnú vianočnú misu? Tiež ich potom po sviatkoch nasilu žujete, len aby sa nevyhodili? Figy môžu byť aj chutné, ak ich správne pripravíme, resp. poznáme ten správny recept. Čerstvé nevydržia dlho (rýchlo sa kazia), zato sušené vydržia na spomínanej ovocnej miske nejaký ten piatok. Na rozdiel od čerstvých majú nižší obsah vody, preto sú živiny v nich oveľa koncentrovanejšie.

Čerstvé možno pripraviť s kozím syrom, výborne chutia aj v ovsených vločkách s medom ako náhrada hrozienok alebo nakrájané na kocky spolu so syrom feta v cestovinách z tvrdej pšenice. Hotovú maškrtu z fíg – prílohu ku grilovanému mäsu, si vyčaríte, ak ich povaríte v červenom víne, ktoré osladíte medom. Sušenými posekanými figami možno plniť aj bravčové kotlety či kuracie prsia.

Figy pomáhajú pri:
- prevencii kardiovaskulárneho systému
- premenštruačnom syndróme
- hemeroidoch

Obsahujú:
- draslík - znižuje krvný tlak a riziko srdcových príhod aj mŕtvice.
- vlákninu, a to rozpustnú aj nerozpustnú. Obe sú prospešné. Kým nerozpustná pomáha predchádzať zápche a hemeroidom, rospustná znižuje tzv. „zlý“ cholesterol.
- polyfenoly (zlúčeniny neutralizujúce voľné radikály). Pomáhajú predchádzať chronickým ochoreniam.
- ficín, ktorý sa vyskytuje výlučne vo figách, uvoľňuje zápchu.
- rastlinné steroly – znižujú zlý cholesterol a riziko srdcových chorôb.
- vitamín B6 - posilňuje srdce aj cievy.

Text: dz pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK