Recept: Z darov neskorej jesene
Jeseň je časom hojnosti v záhradách, na poliach a v lesoch. Zberajú sa jablká i zelenina, dozrievajú orechy.
Ak sa tieto dobroty spoja s kuchárskym umením, vôňa jesene krásne zaplní aj vašu kuchyňu. Vyskúšajte niekoľko receptov na jedlá, čo dodajú dobrú náladu.
Tekvicová polievka
Potrebujeme:
1 cibuľa nakrájaná na kocky
1 PL oleja
500 g na kocky nakrájanej tekvice
125 ml mlieka
375 ml zeleninového alebo slepačieho vývaru
soľ
biele korenie
1 ČL cukru
10 g masla
1 PL créme fraîche
6 PL smotany
1 PL nahrubo nasekaných dyňových jadier
Postup:
Cibuľu a olej dáme do misky a prikryté dusíme v mikrovlnnej rúre asi 4 minúty (pri 850 W). Pridáme nakrájanú dyňu, mlieko, vývar a korenie. Prikryté varíme v mikrovlnnej rúre asi 6 minút (pri 850 W), potom ďalších 12 minút (pri 450 W). Polievku rozmixujeme, zároveň pridávame maslo a créme fraîche. Na každú porciu dáme PL smotany a trochu dyňových jadier.
Náš tip:
Tekvíc existujú desiatky druhov. Na varenie sú najvhodnejšie druhy Hokkaido, populárna je aj muškátová či maslová dyňa.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Miele