Presunúť na hlavný obsah

Zelená je dobrá! Je to farba zdravej stravy

Zdravie a relax

Špenát či artičok? Vyskúšajte zeleninu a ovocie zelenej farby a napumpujte sa zdravím.

Zelené jablko: Vďaka pektínu, vitamínu C, draslíku, ovocným kyselinám a výraznej schopnosti znižovať cholesterol v tele je doslova "ovocím zdravia".

  
Artičok: Podporuje syntézu žlče a tým pádom podporuje detoxikáciu organizmu a vstrebávanie živín rozpustných v tukoch.

Brokolica: Výrazne ochraňuje ľudský organizmus proti voľným radikálom, toxickým a rakovinotvorným látkam. Brokolica obsahuje viac vitamínu C než citrusové plody. Ďalej v nej sú vitamíny E, B1 a B2. Brokolica je tiež bohatá na betakarotén a kyselinu listovú a z minerálnych látok na draslík, vápnik, fosfor a síru.

Kapusta: Okrem vitamínu C obsahuje vitamíny A, E. Ďalej vitamín B9, čiže kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre organizmus často vystavený stresu. Je bohatá aj na vlákninu, ktorá zabezpečuje správne fungovanie tráviacej sústavy.
 
Zelený čaj: Je výborným antioxidantom, takže najmä účinným bojovníkom proti civilizačným ochoreniam.

Zelená paprika: Je skvelým zdrojom vitamínu C a kyseliny listovej. Môže sa takisto pochváliť výrazným antioxidačným účinkom.

Špenát: Špenát obsahuje viac železa než mäso. Hoci organizmus absorbuje železo z rastlín ťažšie ako z mäsa, prítomnosť vitamínu C v špenáte a v iných jedlách podstatne zlepšuje vstrebávanie tohto minerálu. Látky v špenáte zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu.

Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock