Recept: Múčnik s mandľami, ricottou a horkou čokoládou
Je čas pečenia vianočného pečiva, no možno sa vám zíde aj tento recept.
Potrebujeme:
maslo na vymastenie formy
120 g mletých mandlí
120 g mäkkého masla
120 g cukru
4 vajcia
50 g hladkej pšeničnej múky
1 PL nastrúhanej pomarančovej kôry
125 g ricotty
soľ
80 g horkej čokolády
100 g marhuľovej marmelády
Postup:
Formu (priemer 24 cm) vymastíme tukom, vyložíme papierom na pečenie a postavíme do chladu. Mandle opečieme na panvici bez tuku do zlatohneda a necháme vychladnúť. Ručným šľahačom ušľaháme maslo v mise s 80 g cukru. Vajcia oddelíme a žĺtky postupne jeden po druhom zašľaháme do maslového krému. Pridáme mandle, múku, pomarančovú kôru, ricottu a premiešame. Bielka ušľaháme so štipkou soli do polotuhého snehu, pridáme zvyšný cukor a vyšľaháme hustý krémový sneh. Sneh postupne vmiešame do cesta, naplníme do tortovej formy a uhladíme. Pečieme v rúre 40 až 45 minút. Múčnik vyberieme z rúry, necháme mierne vychladnúť, potom uvoľníme z tortovej formy a dáme na rošt úplne vychladnúť. Čokoládu jemne nastrúhame. Marhuľovú marmeládu rozohrejeme s 50 ml vody a múčnik potrieme. Necháme vychladnúť a posypeme nastrúhanou čokoládou.
Náš tip:
Ricotta je taliansky syr podobný tvarohu, je však jemnejšia a nie je kyslá. Vyrába sa zo srvátky a je veľmi ľahko stráviteľná. Má vysokú nutričnú hodnotu, nízky obsah tuku a vysoký obsah bielkovín. Obsahuje veľa vápnika, fosforu a vitamínu A a B2.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Miele