Recept: Vrkoče z bravčovej panenky a slaniny
Panenku môžete pripraviť aj inak, ako minútku.
Na 4 porcie potrebujeme:
200 g oravskej slaniny
soľ, mleté čierne korenie
olej
Chrenová omáčka:
200 ml smotany
40 g hladkej múky
40 g oleja
50 g nastrúhaného čerstvého chrenu
soľ
Postup:
Očistené umyté mäso rozkrojíme tak, aby sme mali štyri 10 cm dlhé kúsky. Každý kúsok dvakrát nakrojíme tak, aby začiatok bol v celku a vychádzali z neho tri "vlasy". Osolíme a okoreníme. Slaninu nakrájame na osem 10 cm "vlasov". Dva "vlasy" slaniny uchytíme na začiatok mäsa niťou a zapletieme ako vrkoč. Na konci mäso so slaninou tiež uchytíme niťou. Pečieme v rúre pri 180 oC 20 minút. Omáčka: z oleja a hladkej múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme smotanou, osolíme a povaríme. Potom pridáme čerstvý nastrúhaný chren.
Náš tip:
Chrenovú omáčku si môžete pripraviť aj s bešamelom. Nepoužite olej, ale maslo, ktoré zapražíte múkou a postupne pridávate mlieko.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravila: Anna Kramarčíková, šéfkuchárka reštaurácie U furmana v Tatranskej Kotline
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu