Presunúť na hlavný obsah

Recept: Jablkový závin s maslovými keksami a mandľami

Recepty

Rozvoňajte svoj byt týmto receptom.

Na cesto potrebujeme:

300 g hladkej pšeničnej múky
1 žĺtok
5 PL oleja
soľ

Náplň:
50 g hrozienok
3 cl hnedého rumu
1,2 kg kyslejších jabĺk
1 ČL škoricového prášku
120 g cukru
šťava z 1 citróna
120 g maslových keksov
200 g hustej smotany
100 g mandľových lupienkov

Ostatné:
múka a olej na vypracovanie
60 g rozpusteného masla
maslo na plech
60 g práškového cukru

Postup:
Múku dáme do misy, zmiešame žĺtok, 3 PL oleja, 150 ml vlažnej vody so štipkou soli, pridáme k múke a ručným šľahačom vypracujeme elastické cesto. Rozdelíme ho na dve porcie a vytvarujeme gule, každú potrieme 1 PL oleja, zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu odpočinúť. Hrozienka namočíme do rumu. Olúpané jablká rozštvrtíme a nakrájame na jemné plátky. Jablká, hrozienka v rume, škoricu, 50 g cukru a citrónovú šťavu zmiešame v mise. Maslové keksy rozdrobíme a spolu s hustou smotanou pridáme k jablkovej náplni. Zvyšný cukor necháme v panvici skaramelizovať do svetlohnedej farby. Primiešame mandľové lupienky a mandľový karamel, ihneď rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie, necháme vychladnúť a potom jemne nasekáme. Gule rozvaľkáme na štvorce 40 x 40 cm, potrieme rozpusteným maslom a posypeme polovicou mandľového krokantu. Polovicu jablkovej náplne rozdelíme po dĺžke na predný diel cesta do šírky 10–15 cm. Záviny zrolujeme, položíme spojom dolu na plech tesne vedľa seba a okraje cesta zahneme dolu. Pomastíme zvyšným maslom a pečieme v rúre 30 až 35 minút. Závin vyberieme z rúry necháme mierne vychladnúť, posypeme práškovým cukrom, nakrájame na kúsky a podávame.

Náš tip:
Vhodným doplnkom je vanilková zmrzlina.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: MIELE