Čo robiť, ak nechcete, aby vám večierok pokazil kariéru
Poradí vám odborníčka na protokol Deana Lutherová.
Prečítajte si pozorne pozvánku a využite informácie, ktoré vám ponúka. Z nich sa dá usúdiť, aký je zámer podujatia - jeho štýl, miera formálnosti či, naopak, uvoľnenosti. Podľa toho si zvoľte odev a vylaďte si náladu.
Na spoločenských podujatiach organizovaných firmou rešpektujte zaužívanú firemnú kultúru, najmä ak medzi pozvanými hosťami sú aj dôležití klienti a zákazníci firmy. Nezabúdajte, že vtedy sa stávate spoluhostiteľmi. Príležitosť využite aj na bližšie zoznámenie sa s kolegami, s ktorými pri práci neprichádzate často do styku.
Nezabúdajte sa ani vo veľmi priateľskej a uvoľnenej atmosfére správať podľa pravidiel etikety a rešpektujte firemnú hierarchiu. Neuzurpujte si šéfa len pre seba, ale kontaktujte sa postupne so všetkými.
Jedlo a nápoje konzumujte s mierou. Pri rautových stoloch sa netlačte, jedlo zo spoločných mís si nedávajte rovno do úst, taniere si nenakladajte kopcom, ak vám chutí, radšej si ešte doložte. Nezabúdajte na pitný režim a vypitý alkohol výdatne dopĺňajte vodou alebo minerálkou.
Odíďte v správnom čase. Nadriadení odchádzajú medzi prvými. Dámy nečakajú, kým príde upratovačka s metlou. Na druhý deň neroznášajte po firme klebety a ak ste si s príliš uvoľneným šéfom potykali, vyčkajte, ako vás on osloví. Možno si to potykanie ani nebude pamätať.
Text: -irk- pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK