Presunúť na hlavný obsah

Veselé sladkosti na vianočnom stole - zasnežení snehuliaci

Recepty

Sladké pochúťky ozdobené ako snehuliaci? Potešia oko aj chuťové poháriky.

Zasnežení snehuliaci

Suroviny:

Na cesto:
- 1 balenie Pomocníka na kysnuté cesto Expres
- 300 g hladkej múky
- 25 g cukru
- pol KL soli
- 150 ml vody
- 40 ml oleja
- 1 vajce
- 1 vajce na potretie

Na náplň:
- 500 g bieleho jogurtu
- 50 g práškového cukru
- 1 balíček želatínového stužovača
- 100 ml vlažnej vody

Na ozdobenie:
- pol balíčka tmavej polevy
- 2 zarovnané PL práškového cukru

Postup:
Cesto pripravíme z pomocníka na kysnuté cesto spolu s múkou, cukrom, soľou, vodou, olejom a vajcom podľa návodu na obale. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Pomocou formičky vykrojíme snehuliakov. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do predhriatej rúry a pečieme (v elektrickej rúre na 180°C, v teplovzdušnej na 160°C a v plynovej na stupni 3). Snehuliakov necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť a pozdĺžne ich rozkrojíme. Na prípravu náplne zmiešame jogurt s cukrom. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale, ihneď vmiešame do jogurtu a vložíme na 20 minút do chladničky. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na spodnú časť snehuliakov 3/4 náplne a snehuliakov priklopíme vrchnou časťou. Zvyšnou náplňou za pomoci špáradla vytvoríme malé bodky ako oči a gombíky. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a vytvoríme zreničky. Klobúk vytvoríme tak, že snehuliakov namáčame do malého množstva polevy. Zľahka poprášime práškovým cukrom.

Náš tip: Na vykrajovanie môžeme použiť aj iné formičky s vianočným motívom.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Dr. Oetker