Škola varenia: Ako pripraviť linecké kolieska
Linecké pečivo patrí k najtradičnejším ozdobám slávnostnej vianočnej tabule.
Sladkú pochúťku vám pomôže pripraviť Michal Baniar, šéfcukrár spoločnosti Gerardin v Púchove.
Linecké kolieska
Množstvo: Pre 15 osôb
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 10 minút
Stupeň obtiažnosti: zvládne ich aj začiatočník
Suroviny:
- 1 kg hladkej múky
- 500 g masla
- 250 g práškového cukru
- 1 vajce
- 25 g vanilkového cukru
- 300 g marmelády alebo džemu
- práškový cukor na posypanie
Postup: (pozrite si jednotlivé kroky aj na obrázkoch v galérii)
1. Múku preosejeme spolu s cukrom, pridáme maslo, vajce a vanilkový cukor. Spolu zamiešame a urobíme cesto. Nemiešame zbytočne dlho, aby sa cesto nesparilo. Zostane potom pružné a po upečení tvrdé. Zabalíme do fólie a cez noc necháme v chladničke odležať.
2. Cesto rozvaľkáme na hrúbku štyri milimetre a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na plechu, ktorý netreba mastiť, pri teplote asi 180 stupňov do zlata.
3. Po vychladnutí nastriekame na polovicu marmeládu. Druhú polovicu najskôr pocukrujeme a potom ju priložíme na kúsky potreté marmeládou.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Juraj Michalič pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Jedlo pripravil: Michal Baniar, šéfcukrár spoločnosti Gerardin v Púchove
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu