Bez šalátu to na Vianoce nejde
Zemiakový šalát je neodmysliteľným spoločníkom kapra či inej vianočnej ryby.
Každá rodina naň má vlastný recept, ktorý sa často dedí z generácie na generáciu. Pri tvorbe šalátu sa fantázii medze nekladú. Niekomu sa páči viac zeleniny, iný pridá bylinky a ďalší aj šťavu z uhoriek. Kúzlo zemiakového šalátu spočíva aj v tom, že v ňom prísady možno kombinovať podľa vlastného uváženia a vždy vytvoriť jedinečný pokrm.
Recept: Zemiakový šalát Hviezda
Potrebujeme:
500 g zemiakov uvarených v šupke
1 malý zeler
2 mrkvy
3 petržleny
1 väčšia cibuľa
3 vajcia
1 konzerva sterilizovaného hrášku
1 sterilizované sladkokyslé uhorky
400 ml Majolenky Hellmann’s
horčica
soľ
korenie
Postup:
Zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Vajcia uvaríme natvrdo, cibuľu sparíme vriacou vodou (aby v šaláte nekvasila) a v osolenej vode uvaríme koreňovú zeleninu (zeler, mrkva, petržlen). Zemiaky zbavíme šupiek a spolu s koreňovou zeleninou a vajcami pretlačíme cez lis na šalát. Pridáme odkvapkaný hrášok, trochu horčice, na kocky pokrájané uhorky podľa chuti, cibuľu a na záver Majolenku Hellmann’s. Osolíme a mierne okoreníme. Hotový šalát necháme v chlade do druhého dňa.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Recept a foto: HELLMAN´S