Čokoládové rezy na rozlúčku so starým rokom
Ešte ste sa nespamätali z jedného sladkého ošiaľu a prichádza ďalší? No ale dámy, jeden dezert na silvestrovskom stole byť musí. Skúste čokoládové rezy.
Čokoládové adventné rezy
Suroviny:
Na cesto:
- 200 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 250 g práškového cukru
- 1 zarovnaná KL škorice
- 1 zarovnaná KL perníkového korenia
- 6 vajec
- 150 g hladkej múky
- 3 balíčky čokoládového pudingu
- 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva
Na náplň a potretie:
- 450 g marhuľovej marmelády
Na polevu a ozdobenie:
- 2 balíčky tmavej polevy
- pol balíčka svetlej polevy
Postup:
Na cesto vyšľaháme maslo alebo margarín, práškový cukor, škoricu a korenie elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Postupne po jednom zašľaháme vajcia. Múku zmiešame s pudingovým práškom a kypriacim práškom, preosejeme do misy s vaječnou penou a opatrne ručne zamiešame. Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (30 x 40 cm) a uhladíme. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme (v elektrickej rúre na 180 °C, v teplovzdušnej na 160 °C a v plynovej na stupni 3). Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme, natrieme polovicou marmelády a priložíme druhú polovicu korpusu. Zvyšnú marmeládu v hrnčeku za stáleho miešania rozpustíme. Horúcou marmeládou potrieme celý povrch rezov a uložíme ich na pol hodiny do chladničky. Tmavú a svetlú polevu zohrejeme podľa návodu na obale. Korpus polejeme tmavou polevou. Do ešte nestuhnutej tmavej polevy urobíme zo svetlej polevy väčšie bodky a pomocou špajdle ich roztiahneme do tvaru hviezdičiek. Po stuhnutí krájame na rezy.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: Dr. Oetker