Ako predchádzať zvýšenému cholesterolu?
Aj prejedanie sa a konzumácia svaitočných potravín, ktoré sa bežne neobjavujú v našom jedálničku, sa môže podieľať na zvýšovaní cholesterolu.
To, čo na prelome roka "napáchate" svojmu telu aj žalúdku, už asi nezvrátime. Pokiaľ vám však záleží na tom, aby ste fungovali zdravšie a vášmu telu nehrozili problémy spojené so zvýšeným cholesterolom, riaďte sa našimi radami.
Ako predchádzať zvýšenemu cholesterolu:
- znížte spotrebu tučného mäsa a údenín, nejedzte vnútornosti
- používajte rastlinné oleje, napríklad olivový, slnečnicový, sójový
- dávajte prednosť nízkotučným mliečnym výrobkom
- jedzte veľa zeleniny a ovocia, najmä v surovom stave
- uprednostnite celozrnné výrobky, ktoré obsahujú vlákninu
- zaraďte do svojho jedálneho lístka ryby aspoň dvakrát do týždňa (losos, makrela, sardinky)
- hýbte sa, ideálna je svižná chôdza
- obmedzte spotrebu cukru a konzumáciu sladkostí
- naučte sa zvládať stresové situácie
- jedzte mäso z hydiny bez kože
- polievky a omáčky zahusťujte ovsenými vločkami, strúhaným zemiakom, prepasírovanou varenou zeleninou, namiesto bielej múky použite radšej kukuričný škrob
- ak máte radi orechy, prednosť dajte vlašským, lieskovcom, mandliam, slnečnicovým či tekvicovým semienkam, vyhnite sa však soleným orechom, pistáciám a kešu orechom
- jedzte 5 až 6 ráz denne
- cholesterol najlepšie znižuje surový cesnak, cibuľa, paradajky, špenát, zeler či brokolica
Text: dh pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK