Čaj + alkohol = netradičné osvieženie silvestrovskej noci
Čaj možno použiť aj ako súčasť rôznych drinkov. Na záver roka môžete zaexperimentovať napríklad aj s troma tipmi, ktoré pripravil Vlado Baňák majster sveta v miešaní nápojov za rok 2010.
Mistral Fruit Punch
Suroviny:
- 240 g malín
- 240 g cukrového melóna
- kôra z jednej limety
- vetvička rozmarínu
- 2 lyžice hnedého trstinového cukru
- 0,15 - 0,2 l tmavého jamajského rumu
- 0,6 l vychladeného čaju s príchuťou – jahoda/malina/mango
- asi 0,5 l polosladkého šumivého vína
Postup:
Žltý melón nakrájame na kocky a spolu s malinami vložíme do väčšej sklenenej misy. Pridáme nakrájanú kôru z umytej limety, rozmarín a hnedý cukor. Zalejeme jamajským rumom a ovocným čajom a zľahka premiešame. Vložíme do chladničky a necháme vylúhovať 3 - 5 hodín. Pred podávaním dolejeme šumivé víno a nápoj servírujeme v pohári na víno.
-----------------
Honeydew Melon Cobbler
Suroviny:
- 4 cl vodky infuzovanej čajom s príchuťou – pomaranč/mango/škorica
- 6 cl ananásového džúsu
- 1 – 1,5 cl cukrového sirupu
- 1 lyžičky limetovej alebo citrónovej šťavy
- 30 g cukrového melóna
Postup:
V pohári alebo sklenenej karafe necháme vo vodke (cca 15 cl) vylúhovať čaj asi 10 -15 minút. Do šejkra vložíme kúsky melóna a roztlačíme muddlerom. Pridáme ostatné suroviny a šejker doplníme ľadom. Dobre premiešame a prelejeme cez barové a čajové sitko do pohára na long drinky naplneného lámaným ľadom. Na drevený špíz nastokneme kúsky melóna a vložíme do pohára. Ozdobíme vetvičkou mäty a podávame so slamkou.
------------------
Citrus Infusion
Suroviny:
- 5 cl bieleho rumu infuzovaný čajom s príchuťou– limeta/citrón/kvet pomarančovníka
- 2 cl cukrového sirupu
- 5 cl vychladeného čaju s príchuťou– limeta/citrón/kvet pomarančovníka
- 50 g ošúpaného nakrájaného pomaranča (alebo šťava z pomaranča)
- 4 ks maliny
Postup:
V pohári alebo sklenenej karafe necháme v rume (cca 15 cl) vylúhovať čaj asi 10 -15 minút. Do šejkra vložíme maliny, kúsky pomaranča a roztlačíme muddlerom. Pridáme ostatné suroviny a šejker doplníme ľadom. Dobre premiešame a prelejeme cez barové a čajové sitko do väčšieho vychladeného koktailového pohára. Pri prelievaní (pasírovaní) nápoja cez sitko si pomáhame lyžicou. Ako dekoráciu použijeme kúsok pomaranča a malinu.
Text pripravila: -veg- pre Pravdu
Nápoje pripravil: Vlado Baňák, majster sveta v miešaní nápojov za rok 2010
Foto: MISTRAL