Presunúť na hlavný obsah

Ľanové semienko – zníži zlý cholesterol a ochráni srdce

Zdravie a relax

Pridáva sa do jedál – sladkých alebo slaných, zdravý je aj olej z ľanového semienka. Za liek ho považovali už naši pradávni predkovia.

Čo obsahuje?

Mastnú esenciálnu kyselinu alfalinolénovú – prijímať ju môžeme len v potrave. Dôležitá je na reguláciu krvného tlaku, pomáha predchádzať aj srdcovo-cievnym ochoreniam.
Fytoestrogény lignany – pomáhajú pri autoimúnnych ochoreniach ako je reumatoidná artritída a pri niektorých druhoch rakoviny.
Nerozpustnú vlákninu, ktorá pomáha pri tráviacom systéme a je liekom na zápchu, pomáha jej predchádzať.
Rozpustnú vlákninu - znižuje hladinu zlého cholesterolu, vďaka nej sa vylučuje z organizmu.

Ako a do čoho?
Pomleté ľanové semienko (ak by sme ho nepomleli, jeho pozitívne účinky by sa mohli stratiť), pridajte do cesta na cukrovinky, pečivo a koláče, odporúča sa nahradiť ním štvrtinu múky v ceste na palacinky či lievance. Rovnako účinné je aj v slaných jedlách, vyskúšajte ho pridať do fašírok alebo mäsových guliek, dobrá je aj nátierka z taveného syra zmiešaná s rozmixovaným ľanovým semienkom.

V surovom stave sa dá ľanové semienko konzumovať s ovsenými vločkami. Pridajte postrúhané jablko, banán, posekané orechy a trochu škorice. Vhodné je pridať ľanové rozmixované semienko aj do horúcej ovsenej kaše.

Rada: Tak, ako sa neodporúča rozpúšťať med doma (pri nevhodnej teplote sa strácajú jeho liečivé účinky), neodporúča sa ani prihrievať olej z ľanových semienok. Nadobudne nepríjemnú, horkastú chuť.

Text: dz pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK