Presunúť na hlavný obsah

Tri silvestrovské dobroty - skúste pochúťku z ryby aj klobásky

Recepty

Ani dnes, posledný deň v roku, ešte netušíte, čo naservírovať k večernému stolu. Máme pre vás tri tipy na silvestrovské pohostenie.

Maslová ryba v žltej cukete 

Suroviny:
- 200 g maslovej ryby
- 50 g špenátu
- 50 g cukety
- 25 g čiernych olív
- 1 citrón

Postup:
Maslovú rybu osolíme a okoreníme, a pokvapkanú citrónom upečieme v rúre. Vychladnutú zabalíme do vopred jemne nasolenej cukety, ktorá pôsobením soli zmäkne. Na cuketu ešte naukladáme sparený špenát a čierne olivy. Zabalíme a stiahneme potravinárskou fóliou. Po rozbalení prekrojíme na polovice. Dekorujeme kôprovou vňaťou.

--------------------

Polpetka z kozieho syra

Suroviny:
- 150 g kozieho syra
- 25 g pistáciových orieškov
- 50 g farebnej papriky
- 25 g bazalky
- 5 cl vínneho octu

Postup: 
Kozí syr vyformujeme do tvaru guľky a obalíme ju v pistáciových orieškoch. Papriky upečieme v rúre, zaparíme a ošúpeme. Namarinujeme vínnym octom a bazalkou. Na takto pripravené papriky posadíme guľku z kozieho syra a dozdobíme bazalkovým lístkom.

---------------------

Klobása v lístkovom ceste

Suroviny:
- 150 g klobásy
- 50 g lístkového cesta
- 50 g farebnej papriky
- 50 g feniklu
- 4 žĺtky

Postup: 
Lístkové cesto rozvaľkáme a položíme naň zmes nasekanej farebnej papriky a feniklu. Pridáme celú klobásu a zabalíme do balíčku. Potrieme žĺtkom a upečieme v rúre na 180°C. Rozkrojíme a dekorujeme plátkom feniklu a sezamovými semiačkami.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravil: Miroslav Heredoš, šéfkuchár hotela Dubná skala v Žiline
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu