Bielkoviny, železo, vápnik... To všetko sa skrýva v šošovici
Šošovica sa považuje za nízkotučnú strukovinu, okrem toho je aj mimoriadne chutná.
Čo obsahuje?
Rastlinné steroly, ktoré sa svojou štruktúrou podobajú cholesterolu. Vďaka nim znižujú jeho krvnú hladinu.
Saponíny - predchádzajú kardiovaskulárnym ochoreniam tak, že viažu cholesterol v tráviacom trakte. Ukazuje sa, že môžu potláčať aj rakovinu.
Šošovica je vlákninová bomba. Nerozpustná vláknina v šošovici pomáha znižovať hladinu cholesterolu a stabilizovať krvný cukor.
Železo - nemôže nám chýbať, ak sa snažíme o zdravé tehotenstvo, chceme zlepšiť imunitu či predísť anémii. Železo absorbujeme lepšie, ak spolu so šošovicou konzumujeme potravinu bohatú na vitamín C.
Vápnik – stará sa o zdravie kostí a zubov. Šošovica ho obsahuje v enormnom množstve.
Bielkoviny – dôležité pre zdravé svaly.
Šošovicu nemusíte pripraviť len ako polievku či omáčku s volským okom. Ak ju rozmixujete a pridáte cesnak, jogurt a citrónovú šťavu, nátierka je na svete. Táto strukovina sa dá vmiešať aj do cesta na omelety so štipkou karí, ako to tradične pripravujú v Indii. Je to špecialitka, nielen pre vegetariánov. Chutné sú aj šošovicové fašírky. Uvarenú korenenú šošovicu je potrebné roztlačiť a pridať bielok a strúhanku. Následne vypražíme.
Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK