Presunúť na hlavný obsah

Sladké časy sa ešte neskončili - recept na Trojkráľový veniec

Recepty

Ešte ste nedojedli vianočné dobroty, no je čas chystať sladkosti na počesť Troch kráľov.

Trojkráľový veniec

Príprava: 40 minút
Pečenie: 40 minút

Na cesto potrebujeme:
1 balenie Buchiet Dr. Oetker
1 balíček vanilínového cukru
1 vajce
260 ml vlažnej vody
120 ml oleja

Na náplň:
400 g strúhaných lieskových orieškov
2 vajcia
150 g cukru
nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
1 balíček škoricového cukru
200 ml mlieka
70 g hrozienok

Na posypanie:
1 zarovnaná PL práškového cukru

Postup:
Na prípravu cesta pridáme do zmesi na prípravu buchiet vanilínový cukor a vajce a cesto pripravíme podľa návodu na obale. Zakryté cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi 60 minút. Na prípravu náplne v mise ručne zmiešame oriešky, vajcia, cukor, citrónovú kôru, škoricový cukor, mlieko a hrozienka. Z cesta vytvarujeme váľok a vyvaľkáme z neho obdĺžnik s hrúbkou 1 cm. Na cesto nanesieme náplň a zarolujeme smerom zdola nahor. Pripravenú roládu stočíme od stredu k okrajom vymastenej tortovej formy (26 cm) a na teplom mieste necháme kysnúť ešte 30 minút. Cesto na niekoľkých miestach prepichneme špajdľou a vložíme do predhriatej rúry piecť (v elektrickej rúre pri 180 °C, v teplovzdušnej pri 160 °C a v plynovej na stupni 3).

Náš tip:
Upečený veniec necháme vychladnúť a zľahka ho poprášime práškovým cukrom.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Recepty a foto: DR. OETKER