Recept: Zapekaná dubáková žemľovka
Po vianočnom hodovaní príde vhod niečo ľahšie.
Potrebujeme:
750 g kyslej smotany
6 vajec
3 dl mlieka
2 PL horčice
2 údené parenice
10 rožkov
150 g sušených dubákov
2 cibule
4 strúčiky cesnaku
petržlenová vňať
soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Do kyslej smotany postupne zašľaháme žĺtky, mlieko, čierne korenie, soľ a horčicu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a všetko spolu premiešame. Zmes tak bude krásne nadýchaná. Rožky nakrájame na kolieska a na plech ukladáme vrstvy rožkov a praženice, ktorú sme pripravili na cibuľke s údenou parenicou, cesnakom a petržlenovou vňaťou. Nakoniec žemľovku zalejeme smotanovou zmesou a pečieme v rúre asi 45 min. pri teplote 180 oC.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu