Múčne dobroty - trikrát inak: Skúste šúľance s lososom aj olivové lievance
Jedlá z cesta alebo múky vždy patrili do slovenskej gastronómie, Ponúkame vám však celkom invenčné recepty.
Šúľance s lososom a horčicovo-šalviovou omáčkou
Suroviny:
- 200 g zemiakov
- 2 vajcia
- 100 g polohrubej múky
- 30 g soli
- 400 g lososa
- 0,05 l olivového oleja
- 40 g plnotučnej horčice
- 30 g šalvie
- 1,5 dl šľahačkovej smotany 33 %
- 1 dl vývaru
- 5 g čierneho korenia
Postup:
Z uvarených zemiakov, múky, vajec a soli vypracujeme cesto, z ktorého vytvarujeme šúľance. Uvaríme ich v osolenej vode. Na olivovom oleji opečieme lososa, nakrájaného na kocky, pridáme horčicu, soľ, korenie, podlejeme trochou vývaru a pridáme smotanu. Na záver pridáme šalviu a šúľance.
------------------
Taštičky plnené gorgonzolou a hruškou
Suroviny:
- 400 g lístkového cesta
- 2 hrušky
- 100 g gorgonzoly
- 40 g petržlenovej vňate
- 1 vajce
- 100 g valeriány
- 50 g píniových orieškov
- 0,3 dl olivového oleja
- 10 g soli
- 5 g čierneho mletého korenia
- 2 dl bieleho vína
- 1 ks celej škorice
- 3 klinčeky
- 1 citrón
- 50 g kryštálového cukru
Postup:
Z ošúpaných hrušiek, škorice, klinčekov, citrónu a cukru uvaríme kompót. Lístkové cesto rozvaľkáme na asi 2 mm plát, z ktorého vykrojíme štvorce. Plníme ich hruškovým kompótom, gorgonzolou a vňaťou. Potom z nich vytvarujeme taštičky, ktoré potrieme vajcom a pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C asi 15 minút. Podávame s valeriánou, ktorú ochutíme olivovým olejom, píniovými orechmi, soľou a korením.
-----------------
Olivové lievance vo vínovej omáčke
Suroviny:
- 2 dl mlieka
- 100 g hladkej múky
- 2 vajcia
- štipka soli
- 20 g droždia
- 30 g kryštálového cukru
- po 50 g čiernych a zelených olív
- 1 dl červeného portského vína
- 40 g medu
- 5 g čierneho korenia
- 30 g masla
Postup:
Z múky, mlieka, droždia, soli a vajec urobíme tuhšie cesto, ktoré necháme chvíľku nakysnúť. Pridáme olivy a urobíme lievance. Na vyhriatu panvicu dáme med, ktorý necháme speniť. Pridáme víno, čierne korenie a trocha soli. Necháme to prevrieť a nakoniec pridáme stuhnuté maslo, ktoré omáčku zahustí. Lievance môžeme podávať s listovým šalátom.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravil: Peter Šoltés, kuchár hotela Avance v Bratislave
Foto: Robert Huttner pre Pravdu