Otestujte si svoje kalorické IQ
Viete, koľko kalórií má pohár bieleho vína alebo či je tučnejšia kyslá smotana alebo zakysaná? Tak sa otestujte.
1. Ktorý druh zeleniny má na 100 gramov najmenej kalórií?
b) karfiol
c) rajčiny
2. Je v tavenom syre viac či menej kalórií ako v mäkkom syre?
a) viac
b) menej
3. Ktorý druh orechov obsahuje najviac kalórií?
a) kešu oriešky
b) vlašské orechy
c) mandle
4. Koľko kalórií má pohár (2 dl) suchého bieleho vína?
a) 100
b) 120
c) 140
5. Koľko percent tuku majú čierne olivy?
a) 20
b) 25
c) 35
6. Čokoláda je kalorická bomba. Ktorý druh čokolády je najkalorickejší?
a) čokoláda s chrumkavými kúskami
b) oriešková čokoláda
c) jogurtová
7. Sklenené rezance nie sú len priehľadné, ale aj menej kalorické než iné druhy rezancov. Koľko energie oproti nim majú celozrnné rezance?
a) asi dvakrát toľko
b) asi o 20 % viac
c) asi o 30 % viac
8. Je to asi najtučnejšie rybacie mäso - koľko kalórií má 100 gramov čerstvého úhora?
a) asi 280
b) asi 330
c) asi 380
9. Ktorý druh ovocia má najmenej kalórií na 100 gramov?
a) jablko
b) maliny
c) banán
10. Čo má vyšší obsah tuku?
a) kyslá smotana
b) zakysaná smotana
Správne odpovede:
1a - Stonkový zeler má nielen málo kalórií, ale navyše obsahuje veľa vitamínov A, B, C a minerálnych látok - draslík, vápnik, železo, magnézium, sodík.
2b - Pri výrobe taveného syra sa strúha syr a mieša sa s taviacimi soľami a vodou. Preto má nižší podiel tuku a menej kalórií ako mäkké syry.
3b - Kešu oriešky majú 51-% podiel tuku, mandle 54 %. Pri vlašských orechoch je to 62 %.
4c - Suché biele víno má viac kalórií ako pivo. Pivo vo fľaške 0,33 l má podľa druhu 120 až 130 kalórií.
5c - Kto chce ušetriť kalórie, siahne po zelených olivách - tie obsahujú menej tuku ako čierne. Zelené olivy sa totiž zbierajú v nezrelom stave.
6a - Jogurt a jogurtová čokoláda majú len málo spoločného, pretože jogurtový krém pozostáva hlavne z tuku. Čokoláda Milka s jogurtovou náplňou má napríklad 585 kalórií, čokoláda Sarotti Crisp len 480 kalórií. Dôvod: Chrumkavý podiel znižuje obsah tuku v čoláde. Chrumkavá čokoláda obsahuje 27 percent tuku, jogurtová Milka má 40 % tuku.
7a - Celozrnné rezance bodujú s vitamínom B, balastnými a minerálnymi látkami, ale sklenené rezance sú "štíhlejšie" a prinesú do kuchyne zmenu.
8a - Úhor je síce tučný, ale jeho tuky sú zväčša nenasýtené, a preto zdravé. Aj tak však nie je dobré jesť úhora často - po prvé jeho mäso často obsahuje ťažké kovy. Po druhé úhorovi ako druhu hrozí vyhynutie.
9b - Maliny obsahujú nielen málo kalórií, ale obsahujú aj veľa prospešných balastných látok, veľa draslíka, železa, magnézia a fosforu, vitamíny B a C, ako aj flavonoidy, ktoré účinne ničia baktérie a vírusy.
10b - kyslá smotana obsahuje asi 10, zakysaná smotana asi 24 percent tuku.
Text pripravila: kse pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK