Presunúť na hlavný obsah

Divy z diviny: Jelenie závitky so šípkovou omáčkou

Recepty

Toto chutné jedlo vám nezaberie viac ako 30 minút a na jeho prípravu nemusíte byť najzdatnejšia kuchárka.

Potrebujeme:

0,5 kg jelenieho karé
klobása
cibuľa
kyslá uhorka
2 PL šípkového lekváru
2 dl zverinového jusu (redukcia zverinového vývaru)
horčica
kečup
worcesterská omáčka
4 vajcia
štipka soli
1 dl mlieka
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Jelenie karé očistíme, odblaníme, nakrájame na rezne (asi 160 g) a naklepeme. Z horčice, kečupu, worcesterskej omáčky, soli a korenia pripravíme zmes. Vyklepané mäso jemne nasolíme, okoreníme z oboch strán a potrieme pripravenou zmesou. Na mäso poukladáme cibuľku, klobásku a uhorku. Mäso potom zrolujeme. Spevníme ihlou alebo špagátikom, aby sa nám počas pečenia neroztvorilo. Na panvici závitky z každej strany opečieme, podlejeme vývarom, prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka asi 15 minút.

Omáčka: V malom hrnci restujeme lekvár. Prilejeme jus, dochutíme soľou a korením. Chvíľu povaríme.

Náš tip:
Podávame s krupicovými knedličkami: Z krupice, vajec, soli, korenia, mlieka, nakrájanej petržlenovej vňate a trošky kypriaceho prášku do pečiva pripravíme hustejšie cestíčko. Necháme ho chvíľu postáť. Lyžicou vytvarujeme knedličky a vkladáme do vriacej vody.

Ďalšie recepty nájdete aj na Varecha.sk.

Jedlo pripravil: Marek Petrán, chef de cuisine Elesko restaurant & wine bar v Modre.
Foto: Elesko