Presunúť na hlavný obsah

Slávnostný obed - prepelička s grilovanou polentou

Recepty

Priam kráľovskou voľbou pre slávnostné víkendové menu je pečená prepelička s cibuľovým džemom a grilovanou polentou.

Pečená prepelička s cibuľovým džemom a grilovanou polentou

Suroviny:
- 2 prepelice
- 100 g polenty
- 120 g gaštanov
- 2 menšie červené cibule
- 1 PL mandlí
- 1 PL sušených sliviek
- 2 dl červeného vína
- olivový olej
- 1 dl mlieka
- cukor
- soľ + čerstvé čierne korenie
- maslo
- silná kuracia šťava

Postup:
Prepelicu vykostíme, rozdelíme na stehienka a prsia, osolíme, okoreníme a opečieme na rozpustenom masle zo všetkých strán. Polenta: zmiešame mlieko so 4 dl vody, osolíme a necháme zavariť. Do vriacej vody vmiešame polentu a za stáleho miešania na miernom plameni varíme tak dlho, až máme homogénnu kašu. Hotovú polentu dáme do pekáča a necháme vychladnúť. Vykrojíme z nej jednotlivé porcie, ktoré grilujeme z oboch strán.

Gaštany: z cukru pripravíme karamel, do ktorého dáme gaštany a pridáme kuraciu šťavu. Pomaly povaríme asi 20 minút.

Cibuľový džem: cibuľu nakrájame na kocky, ktoré orestujeme na oleji, pridáme cukor a necháme ľahko skaramelizovať. Pridáme nasekané mandle, slivky a všetko zalejeme vínom. Pomaly dusíme, až sa odparí všetka tekutina. Ochutíme soľou a čiernym korením.

Pečená prepelička s cibuľovým džemom a grilovanou polentou

Suroviny:
- 2 prepelice
- 100 g polenty
- 120 g gaštanov
- 2 menšie červené cibule
- 1 PL mandlí
- 1 PL sušených sliviek
- 2 dl červeného vína
- olivový olej
- 1 dl mlieka
- cukor
- soľ + čerstvé čierne korenie
- maslo
- silná kuracia šťava

Postup:
Prepelicu vykostíme, rozdelíme na stehienka a prsia, osolíme, okoreníme a opečieme na rozpustenom masle zo všetkých strán. Polenta: zmiešame mlieko so 4 dl vody, osolíme a necháme zavariť. Do vriacej vody vmiešame polentu a za stáleho miešania na miernom plameni varíme tak dlho, až máme homogénnu kašu. Hotovú polentu dáme do pekáča a necháme vychladnúť. Vykrojíme z nej jednotlivé porcie, ktoré grilujeme z oboch strán.

Gaštany: z cukru pripravíme karamel, do ktorého dáme gaštany a pridáme kuraciu šťavu. Pomaly povaríme asi 20 minút.

Cibuľový džem: cibuľu nakrájame na kocky, ktoré orestujeme na oleji, pridáme cukor a necháme ľahko skaramelizovať. Pridáme nasekané mandle, slivky a všetko zalejeme vínom. Pomaly dusíme, až sa odparí všetka tekutina. Ochutíme soľou a čiernym korením.