Škola varenia: Ako pripraviť karfiolový kuskus
Pochúťka akoby z iného sveta? Môžete si ju pripraviť aj sami. Reč je o kuskuse z karfiolu.
Karfiolový kuskus na zeleninovej mriežke
Suroviny:
- 800 g karfiolu
- 50 g masla
- 0,1 l smotany na šľahanie
- 1 ČL soli
- štipka čierneho mletého korenia
- 2 cukety
- 4 mrkvy
- soľ, čierne mleté korenie
- olivový olej
Postup:
Krok č. 1.: Karfiol zbavíme listov a rozoberieme na menšie kúsky. Zblanžírujeme vo vriacej a osolenej vode 1 minútu a preložíme do ľadového kúpeľa (studenej vody). Po úplnom vychladnutí vyberieme, necháme odkvapkať. Karfiol preložíme do blendra a blendujeme na konzistenciu kuskusu. Maslo zohrejeme na panvičke, pridáme nasekaný karfiol, mierne opražíme, zjemníme smotanou a dochutíme soľou a korením (ak sa zmestíme, môžeme pridať ešte nastrúhaný neúdený syr).
Krok č. 2.: Mrkvu ošúpeme, cuketu umyjeme a zarežeme na rovnakú dĺžku. Nakrájame na tenké plátky (na struháku), zblanžírujeme vo vriacej a osolenej vode a preložíme do ľadového kúpeľa, po vychladnutí necháme odkvapkať.
Krok č. 3.: Sieť robíme prekladaním jednotlivých plátkov mrkvy s cuketou. Hotovú sieť potrieme olivovým olejom a dochutíme soľou a korením.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Jozef Prokeš pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Jedlo pripravil: Peter Kiss, šéfkuchár reštaurácie UFO v Bratislave
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu