Jedno jablko denne... a bude sa dobre dýchať
Červené, zelené, žlté a podobne sfarbené jablká... Toto ovocie obsahuje veľa vitamínu C a množstvo fytochemických látok, ktoré posilňujú srdce.
Jablko navyše odpudzuje rakovinu (vďaka fenolickým kyselinám, ktoré obsahujú) a alergikom či astmatikom prináša úľavu. "Kto je veľa jabĺk, tomu sa dobre dýcha." Ten, kto chce z jablka vyťažiť čo najviac vitamínov, mal by ho jesť a) surové (teda nie pečené ani varené) a po b) jedine so šupkou! Tá má svoj význam, obsahuje nerozpustnú vlákninu a prírodné farbivá antokyány, ktoré majú antioxidačné účinky a chránia nás pred kacinogénmi. Ak by ste teda jablko ošúpali, urobili by ste si nielen zbytočnú prácu navyše, ale aj "oškriabali" z jablka cennosti.
Jedno jablko denne, to nie je zbytočné motto. Kto ho dodrží, podporí schopnosť imunitného systému a len ťažko ho zaskočí nejaká tá chrípka. Čo ešte v dnešnej dobe mnohí potrebujeme, je znížiť tzv. zlý cholesterol, ktorý poškodzuje tepny. Jablko sa o to postará, obsahuje totiž veľa pektínu (rozpustnú vlákninu).
Aby toho nebolo málo, hoci sa to naoko nezdá pravdepodobné, jablká skutočne pomáhajú pri hnačke, zmiernia ju. Okrem toho chránia jablká aj pľúca, vďaka vitamínu C a fenolickým kyselinám.
Z jablka si môžete pripraviť aj masku na tvár. Stačí, ak ho nastrúhate a pridáte lyžičku medu. Jablko by však malo byť kyslé. Maska tvár odmastí a osvieži.
Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK