Presunúť na hlavný obsah

Recept: Garnáty s feniklom a cherry paradajkami

Recepty

Nasledujúce recepty potešia priaznivcov zdravého jedla.

Starý známy špenát zaboduje na skvelej pizze v kombinácii s čili a hubami shi-take. Červená repa nielen prospieva cievam, ale aj lahodne chutí - presvedčiť sa o tom možno v lahodnom šaláte, kde dopĺňa kozí syr. Garnáty chuťovo ladia s feniklom a cherry paradajkami a kalamárom zasa svedčí plnka z čili, cesnaku a petržlenovej vňate.

Pre 4 osoby potrebujeme:
500 g garnátov (kôrovec príbuzný krevetám)
2 ks feniklu
250 g cherry paradajok
100 g čiernych olív
extra panenský olivový olej
morská soľ
čierne korenie
1 dl suchého bieleho vína
20 g čerstvej bazalky
šťava z 1 citróna

Postup:
Na rozohriatu panvicu nalejeme olivový olej, pridáme olúpané a očistené garnáty, fenikel nakrájaný na tenké plátky, prekrojené cherry paradajky, osolíme, okoreníme a opekáme do zlatista. Pridáme vykôstkované čierne olivy, podlejeme bielym vínom a víno necháme odpariť. Na záver posypeme čerstvou bazalkou a pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom.

Náš tip:
Starí Gréci fenikel nazývali "marathron", čo znamenalo schudnúť. Používal sa ako zoštíhľovací prostriedok. Stredovekí návštevníci kostola žuli jeho semená počas nudných kázní, aby utíšili škvŕkanie v žalúdku.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Marcel Ihnačák, šéfkuchár reštaurácie Au cafe
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu