Černicami proti rakovine
Nové pokusy na dvoch myších modeloch preukázali vysokú účinnosť černíc pri prevencii rakoviny hrubého čreva.
V časopise Cancer Prevention Research to povedal Wancai Wang z Illinoiskej univerzity v Chicagu s kolegami. Už minulé výskumy odhalili, že černice majú antioxidačné, protirakovinové, protineurodegeneratívne a protizápalové vlastnosti. Tím Wancaia Wanga sa to rozhodol overiť pri rakovine hrubého čreva. Zamerali sa na dva kmene pokusných myší, Apc1638 a Muc2. Obidva majú vyradený istý špecifický gén. Pri Apc1638 to spôsobuje vznik črevných nádorov, pri Muc2 zápalové ochorenie kolitídu, ktoré môže prejsť do rakoviny hrubého čreva. Vedci myši z týchto kmeňov kŕmili 12 týždňov jednak vysokorizikovou západnou stravou s množstvom tuku a, naopak, nedostatkom vápnika a vitamínu D, a jednak tou istou stravou s desaťpercentným doplnkom prášku zo zmrazených černíc. Zvieratám z obidvoch kmeňov, ktoré dostávali stravu s černicami, sa v tenkom čreve, hrubom čreve a v konečníku vyvinula pestrá paleta ochranných látok, ktoré v súhrne potláčajú tvorbu nádorov. V prípade kmeňa Apc1638 sa výskyt nádorov znížil o 45 percent a počet nádorov o 60 percent.
Zdroj: Komuniké University of Illinois at Chicago, TASR, mineralfit.cz
Text: -dh- pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK