Presunúť na hlavný obsah

Stredomorská strava je dobrá voľba aj po dovolenke

Zdravie a relax

Zdravú výživu si ľudia vysvetľujú rôzne.

Odborník na výživu Peter Minárik radí uprednostňovať potraviny s vysokou nutričnou hodnotou a s nižším obsahom energie.

Ktoré potraviny by sme v našom jedálničku mali obmedziť?
Predovšetkým potraviny s vysokým obsahom tuku alebo cukru. Sú mimoriadne obľúbené, ale majú malú výživovú hodnotu a mali by sme ich nahrádzať nutrične hodnotnejšími alternatívami. Najlepšie je obmedziť alebo úplne vylúčiť konzumáciu mastných mäsových a údenárskych potravín a smotanových mliečnych výrobkov. Tiež treba obmedziť sladkosti.

A čo bravčové mäso, slanina či maslo? Môžu ho zdraví ľudia v malých dávkach jesť?
V malých dávkach zdraví ľudia áno. Pravidelne a v neprimerane veľkých dávkach ich väčšine ľudí neodporúčam. Ryby, biele mäso, kvalitné rastlinné tuky a rastlinné alternatívy mäsa vo forme strukovín a sóje sú nutrične lepšie a bezpečnejšie.

Sú nízkotučné potraviny vhodné pre deti?
Pre deti, podobne ako pre dospelých platí zásada, že tuky by mali pokryť 25 až 30 percent z celkovej dennej prijatej energie potravou. U dojčiat však môžu tvoriť až 50 percent, u batoliat 40. Pri dodržaní tohto pravidla nie je až také dôležité, aby deti jedli iba nízkotučné potraviny. Do arzenálu zdravých potravín patria aj rastlinné oleje, orechy, semienka alebo mastné morské ryby, ktoré rozhodne medzi nízkotučné potraviny nepatria. Pri výžive detí treba dbať na správnu skladbu tukov a na obsah mastných kyselín. Uprednostňujme rastlinné oleje, orechy a rybí tuk. Najmä tzv. esenciálne viac nenasýtené mastné kyseliny sú v detskom veku dôležité pre vývoj mozgu, nervov alebo očnej sietnice. Naopak, príjem nasýtených a transmastných kyselín treba už v detskom veku potláčať. Ich hlavným zdrojom je mastné mäso a údeniny, ako aj smotana a smotanové tučné syry.

Prečo je taká populárna stredomorská strava?
Je zdraviu prospešná pre vysokú konzumáciu zeleniny, ovocia a bohaté zastúpenie rýb a morských plodov a výdatné používanie olivového oleja. Tento typ stravovania sa stal jedným z modelov diéty znižujúcej riziko aterosklerózy. Po menších úpravách je vhodná aj na redukciu hmotnosti a má význam pri prevencii rakoviny a Alzheimerovej choroby. Veľa rýb a plodov mora by mali jesť aj diabetici a ľudia s vysokým rizikom kardiovaskulárnych chorôb.

Niektorí veria v dobré účinky vegetariánstva či vegánstva. Odporúčali by ste ho však deťom?
V odbornej literatúre sa väčšinou alternatívne formy stravovania pre deti veľmi neodporúčajú. Hlavným dôvodom na opatrnosť je rast a vývoj dieťaťa a s tým spojené vyššie nároky na optimálny prívod všetkých živín v potrave. Čím je dieťa menšie, tým je citlivejšie na nedostatočný prísun živín v potrave. Pri alternatívnom stravovaní sa optimálny prísun živín dosahuje spravidla ťažšie. Na druhej strane nemožno všetky formy alternatívneho stravovania hádzať do "jedného vreca". Kým menej prísne formy vegetariánskeho stravovania majú oproti bežnému stravovaniu mnoho nutričných a zdravotných výhod, prísne vegánske stravovanie je spojené s rizikom nedostatočného príjmu vápnika, železa, vitamínu B12, zinku, selénu a podobne.

Text: -dh- pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK