Presunúť na hlavný obsah

Recept: Plnený baklažán

Recepty

Aj v zime si doprajte chutné jedlo plné zeleniny.

Pre 4 osoby potrebujeme:

2 baklažány
250 g mozzarely
1 paprika
1 mrkva
250 g drvených paradajok
100 g fazuľových strukov
1 strúčik cesnaku 
4 žĺtky
čierny sezam
čerstvá bazalka
extra panenský olivový olej
morská soľ
čierne korenie

Postup:
Baklažán pozdĺžne prekrojíme na dve polovice. Dužinu vydlabeme lyžicou a odložíme do misky. Polovice nasolíme a necháme 15 minút vypotiť, potom opláchneme a osušíme. Na rozohriatu panvicu nalejeme olivový olej, pridáme cesnak nasekaný na drobno, papriku a mrkvu nakrájanú na pásiky, fazuľové struky nakrájané na kúsky a nasekanú baklažánovú dužinu. Ochutíme soľou a čiernym korením a krátko spolu opražíme. Pridáme drvené paradajky, bazalku, ochutíme soľou a čiernym korením. Ešte povaríme asi 32 minút. Baklažán naplníme uvarenou zmesou. Mozzarelu nastrúhanú na hrubo a žĺtky spolu zmiešame a dáme na vrch baklažánu. Baklažán dáme do rúry rozohriatej na 220 stupňov a pečieme 15 minút.

Náš tip:
Baklažán je plný pektínov, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Plody by sa mali konzumovať ešte mladé, keď je dužina skôr jemne sladká. Čím sú staršie, tým viac hrozí, že budú horké. Baklažán nešúpeme.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Marcel Ihnačák, šéfkuchár reštaurácie Au cafe
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu