Recept: Jelení steak s ovocnou omáčkou
Divinový steak môže byť skvelou konkurenciou hovädziemu steaku.
Potrebujeme:
Marináda
50 cl oleja
30 g sušených brusníc
5 cl červeného vína
soľ, čierne korenie drvené
5 g zázvoru
20 g cibule
1 KL citrónovej šťavy
20 g paradajkového pretlaku
Omáčka
50 g očistenej cibule
40 g džemu
5 cl pomarančovej šťavy
4 cl červeného vína
1 KL škrobovej múčky
citrónová kôra
maslo
Postup:
Všetky suroviny na marinádu rozmixujeme a necháme odležať v chladničke. Z jelenieho mäsa nakrájame steaky s hmotnosťou 200 g, potrieme marinádou a ugrilujeme. Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme džem (šípkový, slivkový, marhuľový...) nastrúhanú citrónovú kôru a džús, zahustíme škrobovou múčkou, prevaríme a pred dovarením pridáme 4 cl červeného vína. Prepasírujeme, môžeme zjemniť maslom (i smotanou). Môžeme pridať aj kandizované, mrazené alebo čerstvé ovocie a omáčku zmixovať.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu