Presunúť na hlavný obsah

Recept: Jelení steak s ovocnou omáčkou

Recepty

Divinový steak môže byť skvelou konkurenciou hovädziemu steaku.

Potrebujeme: 

800 g jelenieho karé (sviečkovice)

Marináda
50 cl oleja
30 g sušených brusníc
5 cl červeného vína
soľ, čierne korenie drvené
5 g zázvoru
20 g cibule
1 KL citrónovej šťavy
20 g paradajkového pretlaku

Omáčka
50 g očistenej cibule
40 g džemu
5 cl pomarančovej šťavy
4 cl červeného vína
1 KL škrobovej múčky
citrónová kôra
maslo

Postup:
Všetky suroviny na marinádu rozmixujeme a necháme odležať v chladničke. Z jelenieho mäsa nakrájame steaky s hmotnosťou 200 g, potrieme marinádou a ugrilujeme. Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme džem (šípkový, slivkový, marhuľový...) nastrúhanú citrónovú kôru a džús, zahustíme škrobovou múčkou, prevaríme a pred dovarením  pridáme 4 cl červeného vína. Prepasírujeme, môžeme zjemniť maslom (i smotanou). Môžeme pridať aj kandizované, mrazené alebo čerstvé ovocie a omáčku zmixovať.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu