Presunúť na hlavný obsah

Osem zaujímavostí o káve... viete, ako ju skladovať či podávať?

Recepty

Na káve si dennodenne pochutnávame mnohé z nás. Často však o nej neviem aspoň tie najzákladnejšie informácie.

Skúste si aspoň trošku vylepšiť "stav" s našimi stručnými informáciami.

1. Nie je káva ako káva? Z množstva druhov kávovníka triedy rubiace a radu coffe sa v skutočnosti používajú dva druhy: Arabica a Robusta. Arabica je jemnejšia a predstavuje celých 60 percent celosvetovej produkcie kávy. Robusta sa na svetovej výrobe podieľa sotva 40timi percentami.
 
2. Veľa druhov kávy sa predáva ako zmes z rôznych krajín. V špecializovaných predajniach však môžete dostať aj kávu z jedného druhu zŕn.

3. Najvyššia kvalita už hotovej kávy sa dá dosiahnuť iba zo zrnkovej kávy, ktorá sa tesne pred uvarením čerstvo zomelie.

4. Z takto kvalitne spracovanej kávy nie je žiadny problém pripraviť si vynikajúcu šálku kávy hoci aj doma. Napríklad svetoznáme espreso, ktoré sa vyznačuje krémovou penou a je určené na konzumáciu na jedno vypitie ako záverečná bodka po dobrom jedle alebo tiež počas dňa.

5. Pri príprave kávy nemožno nepodceňovať mlieko. Nielen káva, ale aj mlieko musí byť kvalitné, správne zahriate a mliečna pena našľahaná - čo milovníci cappuccina isto dobre vedia.

6. Pokiaľ je vaša obľúbená šálka z porcelánu, máte vyhraté. Pre podávanie kávy sa tento materiál obzvlášť hodí, pretože ľahšie udržuje teplotu kávy.

7. Pomletú kávu treba skladovať v špeciálnej dóze bez prístupu vzduchu, v chlade a v suchu (vhodná je napríklad chladnička).

Tip na kávové potešenie doma:
Termoska z ušľachtilej ocele, ktorú do svojich obchodov prináša značka Tchibo, udrží nápoje dlho horúce vďaka dvojitej stene. Má objem 1, 2 litra a výšku 24 centimetrov. Viečko dobre sedí vďaka silikónovému tesneniu.

Text: lp, pre oŽene.sk, v spolupráci s TCHIBO
Foto: SHUTTERSTOCK