Presunúť na hlavný obsah

Pripravte bolonské špagety. S chutnou inováciou...

Recepty

Aj staré známe recepty možno ozvláštniť a zlepšiť modernými ingredienciami či novým spôsobom prípravy.

Bolonské špagety

Suroviny:

- 320 g špagiet
- 320 g mletého hovädzieho mäsa 20 % tuku
- 100 g cibule
- 50 g mrkvy
- 40 g stonkového zeleru
- cukor
- 120 g paradajkového pretlaku
- 400 ml paradajkovej omáčky
- 40 g parmezánu
- 60 ml olivového oleja
- cesnak
- pamajorán sušený
- tymian sušený
- biele víno
- soľ
- čierne korenie mleté
- bazalka čerstvá

Postup:
Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode za občasného miešania al dente. Vodu scedíme a špagety premiešame s olivovým olejom. Najemno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler orestujeme na oleji do mäkka. Pridáme trošku cesnaku, necháme speniť a pridáme paradajkový pretlak a zľahka orestujeme. Pridáme hovädzie mäso a musíme dôkladne premiešať, aby v ragú neboli hrudky. Pridáme biele víno, necháme zľahka odpariť a celé zalejeme paradajkovou omáčkou (dreňou, džúsom). Ochutíme cukrom, bylinkami, korením a osolíme. Varíme na miernom ohni aspoň 2 hodiny. Nakoniec dochutíme ešte troškou cesnaku, korením a soľou. Špagety ohrejeme v sitku vo vriacej vode a odkvapkané zmiešame na panvici s ragú a nahrubo nasekanou bazalkou. Zľahka posypeme nastrúhaným parmezánom.

Náš tip:
Stonkový zeler má oproti buľvovému zeleru malý, rozvetvený koreň, nevhodný na jedlo. Jeho stonky sa upravujú ako jemná zelenina. V porovnaní s inými druhmi zeleniny má málo kalórií (7 kcal/100 g) a pomáha udržiavať normálny krvný tlak.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: Petr Stádník