Hovädzie na smotane s brusnicami - a budete sa oblizovať!
Dokonale upravená hovädzina na smotane oblaží vaše chuťové poháriky.
Hovädzie na smotane s brusnicami
Suroviny:
- 720 g hovädzieho mäsa (zadné, roštenka)
- 80 g slaniny
- 100 ml oleja
- 120 g cibule
- 120 g mrkvy
- 80 g zeleru
- 80 g petržlenu
- nové korenie
- čierne celé korenie
- 2 bobkové listy
- 120 ml vínneho octu
- 120 ml smotany 33%
- 40 g masla
- 40 g plnotučnej horčice
- cukor
- soľ
- citrón
- brusnice
Postup:
Mäso prešpikujeme slaninou a spevníme špagátom. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame nadrobno a orestujeme na oleji a slanine do zlata. Pridáme cukor, soľ, koreniny, horčicu, vinný ocot a necháme čiastočne odpariť. Zalejeme vývarom a pridáme malé množstvo brusníc. Prevaríme, dochutíme na nalejeme na mäso, ktoré sme vopred zo všetkých strán opiekli. Ponoríme ho úplne pod omáčku a pečieme vo vyhriatej rúre do mäkka. Potom mäso vyberieme a necháme čiastočne vychladnúť. Zeleninu rozmixujeme, upravíme konzistenciu omáčky tak, že ju zredukujeme na minimum spolu s citrónom a pomarančom a zjemníme vyšľahanou smotanou a maslom. Podávame s akoukoľvek knedľou.
Náš tip:
Mäso môžeme pripravovať akýmkoľvek spôsobom: pečením, dusením, pomalou prípravou v rúre na 120 °C asi 8 hodín alebo spôsobom sous vide.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: Petr Stádník