Ako ozvlášniť cesnakové kura? Pomôže špenát aj tymián
Staré známe recepty možno ozvláštniť a zlepšiť modernými ingredienciami. Kurča na cesnaku skvele chutí so špenátom a tymianom.
Kurča na cesnaku
Suroviny:
- 1 celé kurča celé alebo 1 kg stehien
- 120 g slaniny
- 120 g masla
- 25 g cesnaku
- 250 g mrkvy
- 250 g zeleru
- 200 g petržlenu
- 200 g červenej cibule
- 100 g špenátových listov
- 120 g cibule
- 80 g oleja
- čerstvý tymian
- petržlenová vňať
- soľ
Postup:
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a orestujeme do zlata na slanine. Potom preložíme do nádoby na pečenie. Na tej istej panvici na troške oleja opečieme kuracie mäso do zlata zo všetkých strán a preložíme do pekáča k cibuľke. Výpek v panvici zastrekneme vodou alebo vývarom a obvaríme a podleje kurča. Kurča pečieme v rúre do mäkka pri teplote 150°C asi 25 minút. Koreňovú zeleninu očistíme, nakrájame na drobné kocky a opražíme na troške oleja do zlata a dopečieme v rúre asi 8 minút. Upečenú zeleninu ochutíme maslom, soľou a premiešame so špenátom a ihneď podávame s upečeným kurčaťom. Do šťavy z kurčaťa až teraz pridáme prelisovaný cesnak, tymian a nasekanú petržlenovú vňať. Zahustíme troškou studeného masla a podávame ku kurčaťu.
Náš tip:
Cesnak je vôbec najzdravšia zelenina. Neporušený cesnak nemá žiadnu arómu, až keď ho rozdrvíme alebo nasekáme, tak v ňom obsiahnuté sírové zlúčeniny na vzduchu oxidujú a vzniká charakteristický cesnakový pach. Skladujeme v chlade a ak možno v prúdiacom vzduchu.