Presunúť na hlavný obsah

Obľúbené jedlo v modernom šate: Kotleta s hubovým šalátom

Recepty

Bravčová kotleta síce nemusí pôsobiť ako inovátorské jedlo. Všetko sa zmení, keď ju doplní hubový šalát z obľúbeného kučeravého šalátu frisée.

Bravčová kotleta s hubovým šalátom

Suroviny:
- 1 kg bravčového karé s kosťou
- 250 g zemiakov
- 2 vajcia
- muškátový oriešok
- 280 g sterilizovaných húb
- 80 g červenej cibule
- 20 g hrubozrnnej horčice
- 40 g masla
- 40 g šalátu frisée
- olej
- olivový olej
- petržlenová vňať
- pečená mäsová šťava
- soľ

Postup:
Bravčové karé v celku s kosťou - kosti si očistíme nožom, osolíme, premastíme olejom a opečieme zo všetkých strán na panvici. Potom dopečieme v rúre na 150°C (podľa veľkosti, 57°C vnútorná teplota). Hotové mäso vyberieme z rúry a pomastíme maslom, necháme mäso odležať v zhruba 60°C teple minimálne pol hodiny. Zemiaky uvaríme najlepšie deň vopred v šupke do mäkka. Studené nastrúhame na hrubom strúhadle. Tesne pred opekaním zamiešame s vajcom a korením. Panvicu rozohrejeme na teplotu, aby sa olej nepálil a naplníme zemiakovou hmotou takmer až po okraj, znížime teplotu a zľahka opekáme, pokiaľ sa neutvorí zlatistá pevná kôrka, potom otočíme ako palacinku a dopekáme aj z druhej strany. Pre správnu farbu pridáme trošku masla (môžeme dopiecť aj vo vyhriatej rúre). Zo zemiakovej placky vykrojíme tvar aký potrebujeme. Sterilizované (najlepšie domáce) huby zľahka prehrejeme a premiešame so šalátikom, cibuľkou, soľou a olivovým olejom. Do výpeku z masa pridáme trochu hrubozrnnej horčice, pečenú mäsovú šťavu, studené maslo a zahrejeme. Mäso nakrájame na porcie a podávame.

Náš tip:
Šalát frisée alebo kučeravý šalát je variantom endívie. Má rozstrapkané okraje a rafinovane horkastú chuť, čím spestrí šaláty
.