Presunúť na hlavný obsah

Trikrát dezert: Nielen chutne, ale aj rýchlo!

Recepty

Pripraviť sladký dezert je pre mnohé gazdinky pomyselným vrcholom kuchárskeho umenia. Pri nasledujúcich receptoch nebudete potrebovať extra dávku talentu. Ide o šikovné a najmä rýchle návody na sladké pochúťky.

Blesková kivi torta

Suroviny:
 - 1 piškótový korpus
Plnka
- 250 ml kyslej smotany
- 250 ml sladkej smotany
- 1 vanilkový cukor
- 2 ks kivi
Poleva
- 1/2 balíčka kivi šumienky
- plátkovú želatínu

Postup:
Sladkú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a pomaly pridáme kyslú smotanu.  Na korpus nanesieme šľahačkový krém, navrch poukladáme nakrájané kolieska kivi a zalejeme želatínou, ktorú  sme rozpustili vo vode a pridali sme do nej šumienku.

------------------

Pusinkové tortičky

Suroviny:
- 3 bielky
- 200 g práškového cukru
- 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu
- 1 čajovú lyžičku bieleho vínneho octu
Na plnku
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor
- ovocie na ozdobenie (kivi, maliny, jahody)

Postup:
Vyšľaháme bielky dotuha, za stáleho šľahania pridávame cukor, poprášime kukuričným škrobom, pridáme ocot a všetko prešľaháme. Rúru vyhrejeme na 130/100 stupňov. Na plechu vystlanom papierom na pečenie vytvoríme zdobidlom 6 tortičiek, vložíme do vyhriatej rúry a asi 2 hodiny sušíme. Na vychladnuté tortičky nanášame vyšľahanú šľahačkovú smotanu, do ktorej môžeme podľa chuti pridať 30 dag kakaového prášku  a navrch ukladáme čerstvé ovocie.

------------------

Tvarohovo-čučoriedkový závin

Suroviny:
- 1 ks lístkového alebo štrúdľového cesta
Plnka:
- 500 g hrudkového tvarohu
- 200 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 100 g zaváraných čučoriedok

Postup:
Tvaroh vymiešame s cukrom a vajíčkom a natrieme ho na rozvinuté štrúdľové pláty alebo rozvaľkané lístkové cesto. Povrch posypeme odkvapkanými čučoriedkami. Koláč zvinieme, uložíme na papierom na pečenie vystlaný plech, povrchy potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení posypeme práškovým cukrom.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Juraj Michalič pre Pravdu
Dezerty pripravila: Zdena Malčeková, kuchárka Pivnice pri studni v Detve
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu