Presunúť na hlavný obsah

Pri kuchynskom dreze trávime najviac času

Bývanie

Kuchyňa by mala byť zariadená tak, aby sme sa v nej cítili príjemne, ale zároveň by mala spĺňať všetky požiadavky na komfort pri každodennej práci.

Až 60 percent času práce v kuchyni strávime pri kuchynskom dreze.


Najdôležitejšie kritériá pri výbere drezu – jeho umiestnenie a veľkosť – sú dané možnosťami kuchyne. Ak si zariaďujeme novú kuchyňu, umiestnenie drezu by sme si mali dobre premyslieť, pretože práve ono určuje jeho ďalšie kritériá. Keďže pri ňom trávime veľa času, ideálne miesto je pod oknom. V poslednom čase sa obľúbenými stali aj drezy umiestnené v rohu kuchynskej linky. Pre obmedzený prístup do rohu miestnosti však hrozí, že za drezom zostane nevyužitý priestor. Je preto dôležité vybrať si taký, ktorý nepraktický priestor za drezom čo najviac minimalizuje. Pri umiestňovaní drezu je rovnako dôležitá jeho výška. Drez by nemal byť umiestnený veľmi nízko, aby sme sa k nemu nemuseli zohýbať, čo by sa mohlo negatívne prejaviť na našej chrbtici.
 
Veľkosť je dôležitá
Veľkosť a typ drezu závisia od niekoľkých faktorov. Dôležité je ujasniť si, na čo a ako často sa bude používať. Ak máte umývačku riadu, nie je potrebný veľký drez. Na druhej strane väčšia rodina bez umývačky sa bez veľkého drezu určite nezaobíde. Vo všeobecnosti platí pravidlo: čím väčší drez, tým pohodlnejšie je jeho používanie. Vo väčších priestoroch sa jednoduchšie manipuluje s veľkými hrncami alebo plechmi na pečenie. Ak to rozmery kuchyne dovoľujú, odporúča sa drez väčších rozmerov s viacerými vaničkami. Rozdelenie vaničiek je veľmi praktické. Zatiaľ čo v jednej je špinavý riad, druhá môže slúžiť na oplachovanie zeleniny alebo ako ďalšia plocha.

Dôležitá pre veľkosť drezu je šírka spodnej skrinky, v ktorej bude drez umiestnený. Pri menších skrinkách sa zmenšuje aj veľkosť umývadla. No aj v menšom priestore sa dajú vytvoriť vyhovujúce podmienky na veľkosť kuchynského drezu.  Dôležitá je aj hĺbka drezu, ktorá by mala byť 19 - 25 cm, aby voda nestriekala na linku a podlahu.

Materiálov je viac
Kuchynský drez si zvyčajne vyberáme na niekoľko rokov dopredu. Preto by požiadavky na kvalitu materiálu mali byť vysoké. Smalt patrí k starším materiálom a už len ťažko spĺňa požiadavky modernej kuchyne. Jeho najväčším nedostatkom je zlá odolnosť proti prírodným farbivám. Medzi najpoužívanejšie materiály patrí antikoro. Jeho výhoda spočíva najmä v odolnosti proti hrdzaveniu, vysokým teplotám a je hygienicky najvhodnejší. Nevýhodou je však slabá odolnosť proti poškriabaniu a vodnému kameňu. Čoraz modernejšie sa na výrobu drezu stávajú rôzne kompozitné materiály. Surovinami na výrobu v tomto prípade sú prírodné materiály, ktoré sú trvanlivé, všeobecne odolné a vysoko hygienické. Celosvetovou novinkou je Silgranit PuraDur II, s ktorým na trh prichádza spoločnosť Blanco. Obsahuje až 80 percent žuly, čo zaručuje jeho odolnosť proti poškriabaniu. Vysokokvalitný akryl zlúčený so žulou vytvára bezpórový povrch drezu, čím vzniká mimoriadne nenáročný materiál na ošetrenie.
 
Nezabudnite na doplnky
Šikovnými pomocníkmi práce pri kuchynskom dreze sú doplnky. Posúvacia doska na krájanie alebo misky na mieru zväčšujú pracovnú plochu a uľahčia vám prácu. Zapadnú do drážok na dreze, čím zabezpečujú potrebnú stabilitu na krájanie. Pritom sa však dokážu prispôsobiť vašim potrebám, sú vždy poruke, a teda výrazne šetria čas. Súčasťou doplnkov môže byť aj dávkovač umývacieho prostriedku, vďaka ktorému sa môžeme zbaviť neestetických umelých fliaš. Doplnky a batéria sa aj pri silgranitových materiáloch dajú zladiť s kuchynským drezom, čo vytvára dokonalú harmóniu materiálu a farieb.

Text: -veg- pre Pravdu
Foto: Blanco