Počítať kalórie vo fast-foode nepomáha, jeme podľa chuti
Uvádzanie obsahu kalórií pri jedlách podávaných v reštauráciach rýchleho občerstvenia nemá veľký vplyv na stravovacie návyky konzumentov.
Hoci toto pravidlo doposiaľ platilo len v USA, konkrétne v New Yorku a v Kalifornii, kde ho zaviedli v roku 2008, najnovšie výskumy ukazujú, že nepôsobí príliš účinne.
Tím výskumníkov lekárskej fakulty Univerzity v New Yorku zistil, že napriek tomu, že konzumenti fast-foodovej stravy vedia, koľko kalórií prijmu s danou pochúťkou, ich výber to neovplyvňuje pozitívnym smerom. Spôsob, ktorým chceli v Spojených štátoch amerických zlepšiť stravovacie návyky obyvateľstva a znížiť nárast obezity medzi miestnym obyvateľstvom, sa teda javí ako neúčinný.
Výsledky vedci získali na základe zozbieraných účteniek, ktoré im odovzdávala skupina 400 dobrovoľníkov z radov rodičov a pubescentov ešte v čase pred rokom 2008 - teda zavedením povinnosti uvádzať počet kalórií. Porovnávali ich s účtenkami odovzdanými po tomto termíne. Tiež vykonali anketu medzi častými návštevníkmi fast-foodov.
Z výsledkov prieskumu zverejnených na internetovej stránke časopisu International Journal of Obesity vyplýva, že 57 percent mladých stravníkov si síce všimlo novo zavedené údaje, ale len deväť percent z nich sa tým dalo ovplyvniť, aby si vybrali nízkokalorické jedlo. Zodpovednejšie sa správali dospelí, z ktorých až 28 percent kvôli novým pravidlám zmenilo objednávku. Avšak skúmanie pokladničných blokov ukázalo, že v celkovom priemere počet spotrebovaných kalórií u detí, ani u dospelých vôbec neklesol.
Podľa výskumníkov sa zákazníci rešturácii v prvom rade nechávajú ovplyvniť chuťou jedla a hneď potom jeho cenou. Zhruba štvrtina opýtaných osôb prinajmenšom pripustila, že sa často či vždy snaží obmedziť aspoň množstvo objednaného jedla s cieľom dosiahnuť zníženie hmotnosti. Štúdia tiež ukázala, že najmä dospievajúca mládež výrazne podceňuje vplyv množstva kalórií na svoje zdravie.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK