Recept: Špenátové šúľance s lososom
Mrazený špenát nemusí byť len v prívarku.
Potrebujeme:
1 000 g zemiakov
1 vajce
250 g polohrubej múky
200 g mrazeného špenátu
3 strúčiky cesnaku
800 g lososa
soľ, korenie na ryby, olivový olej
Citrónový krém
1 citrón
olivový olej
polovica cibule
50 g masla
soľ, mleté biele korenie,
1 KL kurkumy
1 PL cukru
2 dl smotany na varenie
1 dl vody
1 dl bieleho vína
1 PL hladkej múky
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke. Ošúpané prelisujeme, pridáme soľ, vajcia a rozmrazený scedený špenát s cesnakom. Spolu s múkou vymiešame na cesto, z ktorého tvarujeme šúľance. Varíme ich vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Scedíme ich a prepláchneme studenou vodou. Filety lososa nasolíme a dáme do panvice s rozpáleným olivovým olejom. Opečieme ich zo všetkých strán, odložíme z ohňa a necháme ešte pár minút v panvici postáť. Nakoniec ich posypeme korením na ryby (nie skôr, aby sa nepripaľovalo). Citrónový krém: cibuľu nakrájame na kocky a krátko restujeme, pridáme maslo a múku a pripravíme svetlú zápražku, ktorú zriedime vodou a vínom a rozšľaháme. Potom pridáme soľ, korenie, lyžicu cukru, šťavu z vylisovaného citróna a kurkumu. Necháme prevrieť a podávame.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravil: Michal Ševčík, šéfkuchár reštaurácie West v Bratislave-Kolibe
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu