Presunúť na hlavný obsah

Trikrát guláš: Skúste chutný hlivový či netradičný králičí

Recepty

Gulášom urobíte radosť najmä svojej mužskej polovičke, ale určite si na ňom pochutíte aj vy. Ak nie ste veľmi "mäsová", skúste napríklad guláš z hlivy.

Viedenský guláš z daniela

Suroviny:
- 600 g danielieho stehna
- 150 g cibule
- 80 g cesnaku
- 50 g tuku
- 200 g paradajkového pretlaku
- 2 PL slivkového lekváru
- 0,3 l červeného vína
- 20 g sladkej papriky
- 1 PL medu
- 3 g borievok
- 120 g brusníc
- čierne korenie mleté, soľ

Postup:
Mäso nakrájame na rovnaké kúsky, na rozpálenom tuku opečieme cibuľku dohneda, pridáme med, lekvár, po chvíli vložíme mäso a za stáleho miešania restujeme, kým sa nezavrie, zaprášime paprikou, vsypeme borievky a podlejeme vínom. Keď sa víno zredukuje, pridáme paradajkový  pretlak, urestujeme a podlejeme vodou, dusíme do mäkka. V priebehu dusenia prilievame vodu alebo vývar. Guláš nezahusťujeme. Pred koncom pridáme prelisovaný cesnak, dosolíme a dokoreníme (dovolené sú aj čerstvé feferónky alebo sušené čili). Na zvýraznenie chuti môžeme počas dusenia pridať rozmarín, ak varíme v prírode, je vhodné pridať do kotlíka mladý výhonok jalovca. Brusnice pridávame až na tanieri; spolu s viedenskou knedľou.

-----------------------------------

Hlivový guláš so zázvorovým lečom

Suroviny:
- 600 g hlivy ustricovitej
- 200 g cibule
- 0,04 l tuku
- 2 paradajky
- 1 paprika
- 0,2 l bieleho vína
- 100 g zázvoru
- 2 PL paradajkového pretlaku
- soľ, korenie, paprika sladká mletá
- 0,4 l zeleninového vývaru

Postup:
Hlivu pokrájame na väčšie kúsky, cibuľu na mesiačiky, papriku na rezance, paradajku na mesiačiky, zázvor nastrúhame na strúhadle. Cibuľu opražíme do sklovita na rozpálenom tuku, pridáme hlivu, chvíľu restujeme, zaprášime mletou paprikou, podlejeme vínom a redukujeme asi 2 minúty, potom pridáme pretlak, restujeme minútu za stáleho miešania a podlejeme vývarom. Varíme asi 5 minút a pridáme papriku, paradajku  a zázvor. Pred koncom pridáme ostatnú paradajku a prehrejeme, aby sa nám nerozpadla, dochutíme soľou a korením. Na spestrenie môžeme pridať nasekanú  petržlenovú vňať alebo pažítku. Guláš podávame so zemiakovými lokšami (do cesta z nastrúhaných zemiakov a hladkej múky pridáme pred vypracovaním štipku sódy bikarbóny, aby sa lokše "nafukovali").

------------------------------------

Francúzsky králičí „bonne femme“

Suroviny:
- 4 vykostené králičie stehná
- 30 g masla
- 100 g prerastenej slaniny
- 8 šalotiek
- 150 g šampiňónov
- 100 ml bieleho vína
- 2 PL hladkej múky
- 100 ml smotany na šľahanie
- 30 g petržlenovej vňate
- 50 ml olivového oleja
- bobkový list
- 400 ml vývaru
- čierne korenie mleté, soľ, sušený tymian

Postup:
Na rozpálenom oleji restujeme osolené a korenené mäso, kým sa nezavrie. Mäso vyberieme a odložíme. Do výpeku vložíme maslo, nahrubo nasekanú šalotku, šampiňóny, slaninu a opečieme. Podlejeme bielym vínom, vrátime mäso a chvíľu redukujeme. Zalejeme pripraveným vývarom. Vložíme ostatné koreniny a dusíme. Keď je mäso mäkké, zahustíme smotanou rozhabarkovanou s múkou. Tymian a koreniny pridáme podľa chuti. Ako príloha sa hodia "dauphinoise" – zemiakové plátky povarené vo vriacej smotane a topenom syre, zapečené v rúre.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravila: Vladimír Lokšík, šéfkuchár hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu