Pridať tajne zeleninu do jedla? Chudnutie je zaručené
Pridať tajne do jedla zeleninu, ktorá neovplyvní ani nepokazí chuť jedla, môže pomôcť znížiť príjem kalórií a v konečnom dôsledku pomôcť zdraviu.
To, čo sa nezdá ako zlý nápad, tentoraz oficiálne zdôvodnili aj vedci z Pennsylvánskej štátnej univerzity, ktorí do jedál testovanej skupiny osôb pridávali zeleninové pyré, aby tak znížili hodnotu jedál. Výsledkkom bolo, že na skupine, ktorú tvorilo 21 žien a 20 mužov a ktorú "krmili" tri týždne, pozorovali po skončení experimentu pozitívne zdravotné zmeny.
"Prejedanie sa jedlami s vysokým obsahom energie vedie k masívnym príjmom energie a následnej obezite," uviedla Alexandria Blatt, lekárka a členka tímu. "Nahradzovať niektoré jedlá ich nízkoenergetickými verziami, ktoré obsahujú zeleninu a ovocie sa javí ako cesta, problém spočíva v tom, že mnohí ľudia tvrdia, že zeleninu a ovocie radi nemajú," vysvetlila vedkyňa.
Výskumná skupina sa teda rozhodla servírovať "tajnú" zeleninu ukrytú v potravinách. Účastníci projektu dostávali chlieb s prímesou karotky, kurací tanier s karfiolovým pyré a na obed makaróny so syrom. Aj jedlá s prímesou zeleninovej zložky boli na prvý pohľad nerozoznateľné od "originálov". Kým čast respondentov konzumovala jedlá so zeleninou, časť dostávala jedlá bežné. Výsledky preukázali, že "zeleninárom" sa podarilo denný prísun kalórií znížiť aj o takmer 400 kalórií. To v preklade znamená, že pri takomto stravovaní môže jedinec schudnúť polkilogramu za desať dní - v porovnaní s kolegom, ktorý konzumuje to isté, akurát v pôvodnej energiou nabitej podobe. Zaujímavosoťu je, že na konci prieskumu len dvaja účastníci uviedli, že vo svojich jedlách cítili zeleninu, viac ako polovica iba pocítila zmenu s jedlom, no nevedela špecifikovať o čo išlo. Jedlo im chutilo.
Podľa vedcov aj toto by mohol byť spôsob, ako znížiť príjem kalórií u obyvateľstva vo vysokokalorických jedlách a bojovať preventívne proti stále rastúcej epidémii obezity a nadváhy.
Text: REUTERS
Foto: SHUTTERSTOCK