Pstruh s teplým zemiakovým šalátom - zdravo a chutne
Kto by už po dlhej zime privítal jar, ten si aspoň môže privolať jar do kuchyne - pomocou byliniek a zeleniny.
Pstruh s teplým zemiakovým šalátom
Suroviny:
- 4 celé pstruhy po 200 g
- 600 g zemiakov
- 60 g červenej cibule
- 20 g hrubozrnnej horčice
- 20 g jablčného octu
- petržlenová vňať
- 80 g olivového oleja
- 15 g šalátových listov
- 4 sardely
- soľ
Postup:
Očistenú rybu vcelku si ponecháme pri izbovej teplote a osušíme papierovým obrúskom (nemala by byť studená na povrchu). Potom ju osolíme a na ťažkej antikorovej alebo teflónovej panvici opečieme na oleji. Najskôr prudko asi 30 sekúnd. Počas nich s rybou nehýbeme. Teplotu znížime pod polovicu a rybu veľmi pomaly pečieme asi 7 minút z každej strany (občas rybu podvihneme, aby sa pod ňu dostal olej). Neprikrývame, ale môžeme si pomôcť tým, že rybu dopečieme v rúre, čím skrátime čas o 3 minúty. Hotovú rybu ihneď servírujeme na tanier.
Teplý zemiakový šalát: Celé uvarené zemiaky vychladené nakrájame na štvrtiny a dáme na rozpálenú panvicu s olivovým olejom a občas obrátime. Cibuľu nakrájame na plátky, natrháme petržlenovú vňať, nasekáme sardely a čili, pridáme horčicu a celé prehrejeme na panvici. Pokvapkáme jablčným octom a spolu s listovým šalátom pridáme k rybe.
Náš tip:
Pstruh má veľmi jemné, chutné netučné mäso. Pstruhy vyrastené vo voľnej prírode a pstruhy odchované v sádkach vyzerajú rovnako, ale svojimi vlastnosťami sa dramaticky líšia.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravila: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: archív Vojtecha Artza