Zdravá protirakovinová strava je bohatá
Biológ Johannes F. Coy zostavil protirakovinovú tabuľku potravín. Zaujímavé na nej je, že potraviny s chudnutím nemajú nič spoločného.
Ide o tri skupinky farebných potravín. Zelené možno konzumovať "koľko hrdlo ráči", žlté sú tie, ktoré treba jesť s mierou a červené v tretej zásuvke sú „tabu“, čiže tie, ktorým by sa človek, ktorý chce "umrieť zdravý", mal radšej vyhnúť. Rozsiahlu, niekoľkostranovú tabuľku zverejnil vo svojej knihe Aktívne proti rakovine.
Ide o ovocie, zeleninu, šaláty, huby, koreniny a bylinky, mäso a vnútornosti, hydinu a divinu, (bio)údeniny, ryby, morské živočíchy, mliečne výrobky, syr, vajcia, tuky a oleje, sladidlá, zahusťovadlá a nápoje.
Zelené potraviny – podľa biológa sú pre protirakovinovú stravu najvhodnejšie a možno ich jesť dosýta. Patrí sem napríklad avokádo, baklažán, cesnak, cvikla, paprika, púpava, žerucha, hliva ustricová, šampiňóny, bazalka, kôpor, rasca, bravčovina, jahňacina, obličky, pečeň, bažant, morka, pštros, kapor, homár, tvaroh, cottage syr, tekvicový olej a z nápojov espresso, čakanková káva, citrónová šťava, čierny čaj, minerálka a čistá voda.
Žlté potraviny – možno ich konzumovať bez výčitiek svedomia, ale len obmedzene. Biológ upozorňuje na to, aby boli surové a nesladené. Patrí sem napríklad brusnica, jahoda, limetka, šošovica, pohánka, arašidy, kefír, paraorechy, polotučné mlieko, javorový sirup, biela káva, kapučíno, diétne pivo, šampanské, arašidové maslo či sezamová pena.
Červené potraviny – pre ich vysoký obsah sacharidov by sme sa im mali úplne vyhnúť. Patria sem banány, hrozienka, sušené ovocie, cícer, fazuľa, kešu, krupica, kuskus, biely chlieb, žemľa, kukuričné lupienky, halušky, pizza, ryža, gnocchi, pečené zemiaky, kondenzované mlieko, pukance, cukor, med, džem, sladený čaj, kakao, sójové mlieko, varené víno, kečup, zahustené polievky, puding, sladkosti a zmrzlina.
Text: dz pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK