Hydina trikrát inak: Skúste kačku po thajsky či morčací závitok
Jedlá z hydiny sú v našj kuchyni obľúbené čoraz viac. Niet divu, sú zdravšie ako bravčovina a dokážeme ich pripraviť na niekoľko spôsobov.
Chrumkavé stehno na thajskej zelenine
Suroviny:
- 1 kg kačacích (husacích) stehien
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 1 zelená paprika
- 400 g cukiny
- 8 väčších šampiňónov
- 1 pór
- 1 konzerva klíčkov
- 1 konzerva bambusových výhonkov
- 4 malé čili papričky
- 4 PL medu
- sójová omáčka, solamyl
Postup:
Kačacie stehná umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme, vložíme na vymastený plech a dáme piecť do rozohriatej rúry pri teplote 180 stupňov a pečieme 35 - 45 minút. Papriku, cukinu a pór nakrájame na tenké pásiky, šampiňóny nakrájame na štvrtky, scedíme bambusové výhonky a klíčky a všetku zeleninu opečieme na panvici, pridáme sójovku, med, čili papričky a podľa potreby zahustíme solamylom. Upečené kačacie stehná naservírujeme s thajskou zeleninou a ozdobíme.
-----------------------
Grilované kačacie prsia so slivkami
Suroviny:
- 800 g kačacích pŕs
- 200 g sušených sliviek
- 4 dl vody
- 3 PL slivkového džemu
- škorica, kryštálový cukor, citrónová šťava, soľ, korenie
- 100 g dubového šalátu
- 100 g šalátu lollo rosso
- 100 g šalátu lollo bianco
- 100 g cherry paradajok
- olivový olej
Postup:
Kačacie prsia umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme a pečieme na miernom ohni na panvici 8 - 10 minút. Hotové kačacie prsia vyberieme, do výpeku pridáme vodu, slivkový džem, sušené slivky a škoricu a dochutíme cukrom a citrónovou šťavou. Zmes zahustíme solamylom. Šaláty umyjeme, natrháme, prekrojíme cherry rajčiny, dáme do misky a dochutíme citrónovou šťavou, cukrom, soľou a olivovým olejom.
-----------------------
Morčací závitok v listovom šaláte
Suroviny:
- 600 g morčacích pŕs
- 120 g fety
- 120 g čerstvého baby špenátu
- 8 plátkov prosciutta
- 320 g dubového šalátu
- 320 g šalátu lollo rosso
- 320 g šalátu lollo bianco
- 200 g cherry paradajok
- 3 PL olivového oleja
- soľ, korenie, práškový cukor
- citrón
Postup:
Morčacie prsia umyjeme, osušíme, narežeme na rezne a dobre vyklepeme. Rezne naplníme prosciuttom, baby špenátom a fetou, zavinieme a spevníme niťou alebo špajdľou. Pečieme prikryté na miernom ohni 8 - 15 minút. Šaláty umyjeme, natrháme, prekrojíme cherry rajčiny, dáme do misky a dochutíme citrónovou šťavou, cukrom, soľou a olivovým olejom.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravila: Peter Onger, šéfkuchár hotela Tilia v Pezinku
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu