Presunúť na hlavný obsah

Dáte si tatarák či ustrice? Francúzska kuchyňa je opäť v móde

Recepty

Francúzska kuchyňa sa vrátila do módy. Platí to aspoň pre Veľkú Britániu, kde sa vďaka rozličným televíznym šou.

Počet ľudí, ktorí vyrážajú na večeru do francúzskych reštaurácií, stúpol vo Veľkej Británii o 57 percent za posledných šesť mesiacov. Potvrdil to prieskum na serveri Booktable.com, cez ktorý si ľudia objednávajú návštevu reštaurácií. Naopak prieskum potvrdil, že klesla návštevnosť reštaurácií s typicky britskými jedlami a indickým menu.

Podľa internetovej stránky populárne televízne šou ako Masterchef alebo Raymond Blanc´s Kitchen Secrets inšpirovali mnoho ľudí k návratu k francúzskej kuchyni. "Nie sú to len romantické večere, ktoré zažívajú nárast popularity. Aj kontinentálne raňajky či ľahké obedy v parížskom štýle alebo posedenia pri šampanskom patria medzi momentálne veľmi vyhľadávané gastronomické zážitky," prezradila Celia Portoa, obchodná riaditeľka Booktable.com.

Šéf francúzskej reštaurácie Le Bouchon Breton Frederic Olivier priznal, že počet návštevníkov jeho zariadenia v posledných mesiacoch stúpol.

"Klasické francúzske jedlá ako grilované kurča so zeleninou alebo tatarák sú medzi obľúbenými pokrmami v menu, ale zaznamenali sme aj nárast viac extravagantných jedál ako napríklad ustrice," uviedol Olivier.

Briti si dokonca viac francúzskych jedál doprajú aj v domácnosti. Najväčší reťazec s potravinami, Tesco, zaznamenal 27-percentný nárast predaja potravín typických pre francúzsku kuchyňu, ale "francúzskych" polotovarov či dezertov.

Text: REUTERS
Foto: SHUTTERSTOCK