Presunúť na hlavný obsah

Tuky – dobré si doprajme, zlé vynechajme

Zdravie a relax

Pri slove tuk zvykneme spozornieť. To je predsa to, od čoho sa priberá, pred čím by sme mali rýchlo utekať.

Tuk to s nami v podstate myslí dobre. Chráni vnútorné orgány a ukladá sa na horšie časy. Je základom bunkových membrán a pôsobí aj ako signálna molekula. Tuk je však aj zdroj energie, hoci má na gram až dvojnásobne viac kilojoulov ako bielkovina či sacharid. Preto treba za informáciou "potrebujeme ho," rýchlo dodať: "ale stačia tri lyžičky". Čisto teoreticky, ak by sme ho celkom vynechali, (čo dokáže len skutočne málokto), vôbec nič by sa nestalo.

Ak to s ním preženieme, začneme priberať. Častá chyba, ktorej sa dopúšťame je rovnaká ako pri cukroch. Jednoducho ak sa do tuku či cukru pustíme, nepoznáme hranicu. Výsledok? Zjeme ho viac, ako naše telo dokáže spáliť. Nasleduje ukladanie a priberanie. Takisto však ako z tukov a cukrov, priberáme zo všetkého, čoho sa prejeme. Ak to nie je zelenina. Aj z morčacej šunky, ak by sme jej na obed zjedli denne kilo, začneme priberať. Rovnako sa priberá aj z "prešvihnutého" množstva bielkovín, alkoholu či sacharidov. Avšak, zo všetkého vymenovaného najmenej potrebujeme tuku.

Výnimočne alebo raz za veľmi dlhý čas môžeme jesť koláče, torty a keksy a piť sladené nápoje. Zlé tuky (nasýtené) sú aj v živočíšnom masle a palmovom či kokosovom oleji. Priberá sa z nich, spôsobujú zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi. Zaujímavá informácia, ktorou by sme sa pri nákupe mali riadiť, by nemal byť len obsah tuku daného tovaru, ale aj počet kilojoulov.

Tuky sú aj dobré, odborne sa označujú ako nenasýtené. Obsiahnuté sú v olivovom oleji. Polynenasýtený tuk je aj v slnečnicovom oleji, zdravý je aj rybí olej. Zdravé mononasýtené tuky sú už notoricky známe. Avokádo, mandle a oleje z nich.

Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK