Recept: Truflé
Opäť čokoláda na iný spôsob.
Príprava: 30 minút
Náročnosť: stredná
Potrebujeme:
Čokoládový korpus:
3 vajcia
70 g hladkej múky
20 g kakaa
60 g kryštálového cukru
Plnka:
450 g horkej čokolády 80 %
550 g smotany na šľahanie
marhuľová marmeláda
1dl rumu
Postup:
Korpus: Oddelíme žĺtky od bielkov, do bielkov pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu, potom pridáme žĺtky a primiešame múku s kakaom. Dáme do tortovej formy a pečieme pri teplote 160 stupňov asi 40 minút.
Plnka: Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, necháme zovrieť smotanu a potom ich spojíme, nakoniec pridáme rum. Čokoládový korpus dáme do tortovej formy vystlanej alobalom. Korpus potrieme marmeládou a vylejeme čokoládovú zmes. Celé potrasieme, aby sa nevytvorili vzduchové bublinky a dáme stuhnúť. Nakoniec posypeme kakaom a cukrom.
Náš tip:
Čím viac kakaa čokoláda obsahuje, tým je tmavšia, čím viac kakaového masla obsahuje, tým je tučnejšia. Horká čokoláda obsahuje menej cukru. Kvalitná horká čokoláda by mala obsahovať najmenej 50 % kakaových súčastí. Ak je to menej, je veľmi sladká. Obsah kakaa sa pohybuje medzi 35 - 99 %.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Pečie: Lenka Matulová, šéfcukrárka kaviarne Cremeria Milano v bratislavskom River Parku
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu